Af Ritzau - 09/12-16 11:22

Hostrup Haves konkurs er dårligt nyt for alle andelsejereHostrup Haves konkurs er dårligt nyt for alle andelsejere

Nykredit har begæret Danmarks største andelsforening konkurs. Det er skidt for alle ejere af andelsboliger.

storybild

Nykredit har begæret andelsforeningen Hostrup Have konkurs. Det er dårligt nyt for alle andelsejere. (Billede: Free/Colourbox)

Efter længere tids holmgang har Nykredit Bank begæret Danmarks største andelsforening, Hostrup Have, konkurs. Det kan få negative konsekvenser for alle andelsforeninger.

Konkursen er begæret, efter at andelsforeningen valgte at stemme nej til et forslag fra banken om dens milliardgæld og samtidig valgte at sænke huslejen, så gælden ikke kunne svares.

- Det er en rigtig dårlig dag for andelsforeninger. Det er en yderligere skærpelse af situationen for foreninger, der har ondt i økonomien og det ikke er lykkedes at komme overens med banken, siger direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Jan Hansen.

Tidligere har andelsforeninger kæmpet for at kunne erklære sig selv konkurs, så man kunne slippe ud af sin milliardgæld. Men denne gang er det banken, der har begæret en andelsforening konkurs for at ændre en beslutning truffet i foreningen.

De mange konkurser og den meget virak omkring andelsforeninger koster allerede nu for alle foreningerne.

- Det helt store problem, som vi allerede har set opstå, er, at realkreditinstitutterne er inde for at stramme vilkårene for andelsforeninger over en bred kam.

- Det ser vi ved, at man er mindre villig til at låne, og hvis man gør det, så er bidragssatserne højere, der er større krav til personlig hæftelse og krav til vedtægterne. Det rammer jo alle andelsforeninger, siger Jan Hansen.

Problemerne i andelsforeningerne ligger hovedsageligt hos dem, der blev oprettet lige før finanskrisen.

- Vi har at gøre med foreninger, der er blevet stiftet lige der, hvor der var en boble. Der var måske nogle af dem, der slet ikke burde være stiftet.

- Men man må også sætte spørgsmålstegn ved, om de har fået en ordentlig rådgivning, og om realkreditinstitutterne har været for villige til at låne og for ukritiske over for de budgetter, der er lagt frem, siger Jan Hansen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Bill Gates fortæller detaljer fra sit...
bt.dk
Forlystelse lukket: Kvinde ramte træ...
bt.dk
Legenden Iniesta takkede af i smal...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx