Af - 15/10-14 19:36

Kommuner klar med flere fyresedlerKommuner klar med flere fyresedler

Næsten havdelen af kommunerne forventer at have færre ansatte næste år, viser ny undersøgelse. Konsekvensen er ringere service, siger professor.

storybild

Børnene kommer til at kigger længere efter pædagogerne i landets daginstitutioner næste år, siger professor Bent Greve. (Billede: polfoto/arkiv)

Godt nytår, du er er fyret!

Kommunerne har i kriseårene nedlagt over 30.000 fuldtidstillinger, og tendensen fortsætter næste år. Hele 46 procent af 70 kommuner, der har lagt sidste hånd på budgettet for 2015, siger nemlig, at de vil have have færre ansatte næste år, mens kun 13 procent vil have flere. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for fagforbundte FOA.

Syge ældre parkeres på ny billig ydelse
Syge ældre parkeres på ny billig ydelse

Der bliver ikke kun tale om naturlig afgang, men også om fyringer, og det kommer til at gå ud over kvaliteten i velfærden på helt borgernære områder som børnepasning og ældrepleje, lyder det fra Bent Greve, professor og velfærdsforsker ved RUC.

- Lokalt kan to daginstitutioner på grund af faldende børnetal lægges sammen til en stor, uden at det går ud over kvaliteten. Men generelt kan man ikke undgå ringere kvalitet, når der bliver færre varme hænder, siger han og tilføjer, at antallet af kommunalt ansatte sandsynligvis også vil falde i 2016:

DEBATINDLÆG:
DEBATINDLÆG: "Min 86-årige bedstefar betaler 3.500 kr. for ynkelig mad"

- Bunden er snart ved at være nået. I sidste ende er det selvfølgelig op til vælgerne, men det bliver vanskeligt at skære mere, medmindre man er indstillet på et markant lavere serviceniveau.

FOA-formand Dennis Kristensen opfordrer politikerne på Christiansborg til at løsne grebet om kommunerne økonomi i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger:

Ældre skal spise ugegammelt smørrebrød
Ældre skal spise ugegammelt smørrebrød

- Budgetloven (som straffer kommunerne økonomisk for budgetoverskridelser, red.) betyder, at kommunerne bruger færre penge end de må. Konsekvensen er, at de ikke bidrager til beskæftigelsen, men til arbejdsløsheden, siger Dennis Kristensen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Eftersøgt mand fundet i Nordsøen
bt.dk
Kronprins Frederik om udsigten til at...
bt.dk
Bilist på flugt maste 16-årig mellem...
bt.dk
Cykelrytter dræbt af puma - slæbt ind...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx