Af Ritzau - 28/03-17 14:25

Sådan giver du skilsmissebørn den bedste konfirmationSådan giver du skilsmissebørn den bedste konfirmation

For at undgå triste miner og skænderier under konfirmationen er det alfa og omega, at forældrene formår at tilsidesætte egne følelser og sætte barnet i centrum.

storybild

En konfirmation er en festdag, som de fleste børn gerne vil have hele familien med til. (Billede: Colourbox)

Konfirmationssæsonen er over os, men for mange familier kan optakten til festen være en svær tid - både for forældre og ikke mindst børnene.

Det kan nemlig være en svær opgave at blive enige, når man som skilsmissefamilie skal arrangere festen.

En undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børns Vilkår, viser nemlig, at fire ud af ti skilsmisseforældre har konflikter af forskellig grad i forbindelse med børnenes konfirmation.

De konflikter bunder primært i spørgsmålet om, hvem der skal deltage, og hvordan økonomien skal se ud.

Derfor handler det om, at man som forældre i god tid får talt sammen om, hvordan festen kan afholdes. Det fortæller Bente Boserup, der er seniorkonsulent i Børns Vilkår.

- Hos os taler vi med børn, der er helt nede i 11-12-års alderen - altså flere år før de begynder at gå til præst. Her begynder de at tænke over konfirmationen, fordi de kan mærke, at mor og far måske ikke kan finde ud af at tale sammen, siger hun.

Derfor har man som forældre det ansvar over for sine børn at få talt disse problemstillinger igennem i tide. Man skal nemlig ikke underkende den effekt, diskussioner om konfirmationen kan have på børnene.

- Når børn skal konfirmeres, vil de gerne have, at alle dem de elsker er med til festen. Det er det store ønske hos børnene, for mange af dem har allerede accepteret, at der bliver holdt to fødselsdage, eller at juleaften bliver holdt på skift, siger Bente Boserup.

Ifølge Annette Due Madsen, der er psykolog hos Børnerådet, bør forældrene allersenest tage denne diskussion, når børnene begynder til konfirmationsforberedelsen.

Den mest optimale løsning på situationen er, at man som forældre formår at tilsidesætte egne følelser og stridigheder og holder festen sammen, hvor begge familier er til stede.

Er det ikke en løsning, som forældrene kan blive enige om, skal man passe på med at gøre det alligevel, fortæller Annette Due Madsen.

- Har man ikke trænet situationen før ved eksempelvis skolestart, fodboldkampe eller fødselsdage, så skal man ikke tro, at man bare kan gøre det ved konfirmationen. Så risikerer man bare, at det går galt, siger hun.

Står man i en situation, hvor man som forældre slet ikke kan finde en løsning, hvor alle kan komme med til festen, skal man i gang med at finde kompromisser, fortæller Bente Boserup.

Man bør nemlig ikke holde to konfirmationer, så man skal hellere finde på andre muligheder.

- Man kan lave en aftale om, at begge familier kan være med i kirken, og man må også finde ud af, hvem der skal holde festen, og hvordan den anden kan bidrage til det, siger hun.

Bente Boserup pointerer også vigtigheden af, at forældrene først inddrager børnene, når man i fællesskab har taget en beslutning om, hvordan konfirmationen skal holdes.

Fakta: De gode råd til skilsmisseforældrene:

- Tænk over, hvilken type fejring dit barn er bedst tjent med. Kan både mor og far være til stede på samme tid, uden at det skaber dårlig stemning.

- Overvej at inddrage en neutral person i dialogen, som kan hjælpe med at indgå kompromisser og opstille spilleregler for planlægningen og afholdelse af festen.

- Tag ansvar for jeres beslutning, hvis I beslutter, at begge ikke kan være en del af konfirmationsdagen - meld beslutningen ud i god tid til jeres barn. Forsøg også at rumme den skuffelse og sorg, der vil opstå, hvis det ikke er muligt for både mor og far at komme med til konfirmationen.

- Afstem prisniveau for gaven og køb eventuelt en gave sammen.

Kilde: Skilsmisseguiden.dk (Børns Vilkår og Egmont Fonden).

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Zlatan er færdig i Manchester United:...
bt.dk
Her er BT's karakterer efter 1-0...
bt.dk
Voldsom brand raserede i europæisk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx