09/11-17 10:08; Opdateret: 09/11-17 11:37

TV2 taber i EU-Domstolen: Reklameindtægter var statsstøtteTV2 taber i EU-Domstolen: Reklameindtægter var statsstøtte

TV2 modtog statsstøtte og risikerer milliardkrav. Det fastslår en endelig afgørelse fra EU-Domstolen.

storybild

I en ny dom fastslås det, at reklameindtægter, som blev overført fra TV2 via TV2-fonden i 1995 og 1996, var statsstøtte. Free

Luxembourg. Efter adskillige års tovtrækkeri ved EU-Domstolen, er der torsdag faldet en endelig afgørelse om TV2 og mulig ulovlig statsstøtte.

Dommen går imod i TV2 og betyder, at en tidligere afgørelse i EU-retten fra 2015 ophæves. Her fastslog retten, at der ikke var tale om statsstøtte.

Med dagens afsagte dom fastslås det dermed, at reklameindtægter, som blev overført fra TV2 via TV2-fonden i 1995 og 1996, var statsstøtte.

Dermed følger EU-Domstolen en anbefaling fra generaladvokaten, der kom tidligere på foråret. Afgørelsen er endelig og kan ikke ankes.

- Det følger heraf, at Retten begik en retlig fejl ved i den appellerede doms præmis 220 at fastslå, at de indtægter fra 1995 og 1996, der hidrørte fra TV2 Reklames salg af TV2/Danmarks reklametid, og som via TV2-Fonden blev overført til TV2/Danmark, ikke udgjorde statsmidler, og at Kommissionen følgelig med urette havde kvalificeret dem som "statsstøtte, lyder det i dommen.

Afgørelsen kan betyde, at TV2 må betale et milliardbeløb, fordi der kan rejses krav om, at statsstøtte betalt fra 1995 til 2002 skal neutraliseres - altså at der skal betales tilbage.

Det kan enten ske ved, at renter, der burde være betalt, hvis støtten var erstattet med et banklån, skal betales tilbage. Eller i en hårdere model, at al støtte plus renter skal tilbagebetales.

Skal TV2 tilbagebetale store milliardsummer, vil firmaet have svært ved at betale. Ved udgangen af september var TV2's likviditet - opsparing og letomsættelige værdipapirer - på 683 millioner kroner.

Afgørelsen fra EU-Domstolen har været længe ventet. Blandt andet fordi den har betydning for to andre verserende sager ved Østre Landsret, hvor Viasat forlanger, at TV2 skal betale renterne for statsstøtten.

Samtidig har den verserende retssag betydet, at beslutningen om et salg af TV2 er blevet udskudt politisk.

Teknisk set vedrører afgørelsen fra EU-Domstolen i alt i tre sager, der dog alle er forbundet.

De tre sager udgør tre appeller, der blev indgivet, da EU-Domstolen kom med sin tidligere afgørelse i 2015. Både TV2, EU-Kommissionen og Viasat appellerede dengang.

Den mest betydningsfulde dom vedrører dog EU-Kommissionens appel.

EU-Kommissionen har fået medhold i appel, der går på, at TV2 modtog ulovlig statsstøtte, fordi den ikke var anmeldt til EU-Kommissionen.

Samtidig går dommen imod TV2, der har hævdet, at der slet ikke var tale om statsstøtte.

TV2 har ikke umiddelbart en kommentar til dommen. I en pressemeddelelse lyder det, at TV2 " vender tilbage op ad dagen med en længere melding, når dommene er læst og drøftet med de juridiske rådgivere".

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen læste om Amagermanden...
bt.dk
Medina tiltalt for kokainkørsel: Blev...
bt.dk
Hængte ombejlet fodboldstjerne ud: Nu...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx