Af Sebastian Kirk - 16/04-18 22:21; Opdateret: 18/04-18 10:41

Ekspert om tunge spørgsmål fra unge: Burde ikke være mens man er ung, man er bekymret for detEkspert om tunge spørgsmål fra unge: Burde ikke være mens man er ung, man er bekymret for det

Næsten halvdelen af danske unge er i nogen grad bekymret for deres økonomiske fremtid. Med god grund, mener eksperter.

storybild

Modelfoto.

'Kan jeg leve af min uddannelse? Har jeg et fast arbejde om fem år?'

Den slags tunge spørgsmål tumler mange danske unge med, viser en ny undersøgelse, YouGov har lavet for sammenligningstjenesten Samlino.dk. Her svarer 35 procent af de 18-29-årige, at de i 'nogen grad' bekymrer sig, mens 10 procent bekymrer sig i 'høj' eller 'meget høj' grad.

Et højt tal, mener June Crondahl, der leder projektet På Fode Igen - herunder rådgivningstjenesten Ung Økonomi - under KFUM's Sociale Arbejde.

»Det burde måske ikke være mens man er ung, at man skal være mest bekymret for sin økonomi. Der skulle man gerne have en eller anden tro på, at livet vil gå godt, og at man ikke skal være bekymret,« siger hun og fortsætter:

»Hvis man bekymrer sig meget, så er det rigtig svært at have kognitivt overskud til for eksempel at tage sig ordentligt af sin uddannelse.«

Metroxpress skrev for nylig, at unge under 30 år har fået færre penge mellem hænderne, siden finanskrisen sluttede i 2010. Ifølge Anders Hede, forskningschef ved Trygfonden, der løbende analyserer danskernes tryghed, kan der da også være anledning til bekymring.

»Det der billede af, at unges verden er meget ubekymret, det er generelt ikke rigtigt. Unge bekymrer sig om, om de får job efter uddannelse og sådan noget. De starter også fra bunden i mange virksomheder og er tit mere usikre,« siger Anders Hede.

»Rigtig mange unge skriver til os, fordi de har problemer med at forstå deres økonomi. Men mange er allerede i økonomiske problemer, og vi får også henvendelser fra folk på 20, som ikke ved, hvordan de skal betale deres næste husleje.«

June Crondahl, KFUMs Sociale Arbejde

Han hæfter sig primært ved de 10 procent i undersøgelsen, der i 'høj' til 'meget høj' grad bekymrer sig.

»Det tror jeg er folk, som har en ret realistisk fornemmelse af, at de for eksempel ikke har fået taget en uddannelse og så er henvist til meget lavtlønnede jobs og sådan noget,« siger han.

Jule Crondahl fra KFUM's Sociale Arbejde opfordrer de unge til at prøve at fokusere på nuet, selv om det kan være svært.

»Det handler om at holde fokus på det, der er relevant lige nu, og ikke på hvad der evt. kommer ude i fremtiden. Selvfølgelig skal man altid planlægge fremad, men det nytter jo heller ikke noget, at man går og bekymrer sig for at blive kørt over af en lastbil i morgen,« siger hun.

»Jeg kan godt forstå de unges bekymring«

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, er udmærket bekendt med, at mange unge har svært ved at se en positiv fremtid rent økonomisk.

»Unge har ikke så mange penge, og det giver anledning til bekymring. De er tit i tvivl om, om de kan få et job, når de bliver færdige med uddannelse og sådan nogle ting. Det er nogle ret store spørgsmål, og det kan jeg godt forstå bekymrer en del,« siger hun.

Hun mener, den bedste måde at få ro i sindet på er ved at få bedre styr på sin økonomi. Til det giver hun her tre gode råd:

1. Læg et budget:

»Få et overblik og sørg for, at der ikke ligger alle mulige udgifter - til fitnesscenteret eller et HBO-abonnement, du ikke bruger. De her løbende udgifter kan hurtigt løbende op.«

2. Få en forsikring:

»Der skal ikke voldsomt store udfordringer til at vælte økonomien - hvis din computer bryder sammen, eller din cykel bliver stjålet, så kan det hurtigt være en ret stor andel af din indkomst, du skal bruge på at få det genanskaffet.«

3. Brug med måde:

»Sæt en grænse for, at du må bruge så og så mange penge, når du tager i byen, og hold dig selv op på det. Så tror jeg heller ikke, man har samme følelse af, at pengene forsvinder mellem hænderne på en.«


Undersøgelsen

Er du bekymret for din økonomiske fremtid? (18-29-årige)

  • Slet ikke: 14 pct.
  • I mindre grad: 37 pct.
  • I nogen grad: 35 pct.
  • I høj grad: 7 pct.
  • I meget høj grad: 3 pct.
Undersøgelsen er udarbejdet af YouGov for Samlino.dk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk topforsker: Jeg vil hellere på...
bt.dk
Se kortet: Disse byer mister deres...
bt.dk
NU blomstrer kirsebærtræerne - se det...
bt.dk
Farvel og tak: 24.000 danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx