Af - 18/03-16 13:08

Så mange er venner med deres chef på FacebookSå mange er venner med deres chef på Facebook

- Den yngre generation synes, det er uprofessionelt ikke at have en privat og personlig relation med deres chef, siger Søren Schultz Hansen, der er selvstændig erhvervsforsker.

Bildstrecke im Grossformat »
Er du venner med din chef på Facebook? - Nej, men jeg er også relativt ny i mit job. Min chef er ung, og vi kan rigtig godt sammen, så det bliver vi måske med tiden. Jeg bruger dog ikke Facebook så meget, så det er ofte folk, der ansøger mig. Er du venner med din chef på Facebook? - Nej. Jeg går op i at adskille det professionelle og privatlivet. Jeg ejer dog mit eget it-firma, så min chef er min partner i virksomheden, som i mit tidligere job var min chef. Er du venner med din chef på Facebook? - Ja det er jeg, fordi vi har samme nationalitet og taler rigtig godt sammen. .. og man som chef ikke gider at være venner med medarbejderne? Svar: - Jeg vil råde cheferne til at sætte nogle grænser. Det kan man gøre i privatlivsindstillingerne på Facebook. Sådan kan man putte sine medarbejdere i en speciel kasse, siger selvstændig erhvervsforsker og ekspert i sociale medier, Søren Schultz Hansen, til metroxpress. - Det kan kvalificere samtalerne på arbejdspladsen. Tidligere var man nødt til at starte med, at spørge ind til hvad folk lavede i weekenden. Nu ved man det, og kan hoppe smalltalken over og spørge til det mere spændende, siger Søren Schultz Hansen. - Du får en genvej til et kendskab til dine medarbejdere, som man som chef tidligere skulle bruge årevis på at få. Og det kendskab synes de yngre medarbejdere i hvert fald, at chefen bør have til dem, siger Søren Schultz Hansen. - En leder, der er venner med sine medarbejdere på Facebook skal konstant tænke over, om der er noget på Facebook, som deres medarbejdere ikke må se, siger Søren Schultz Hansen Ligesom man ser en klar forskel på, hvad arbejdsgivere og medarbejdere tænker om at være venner med sin chef, så kan holdningen også differentiere fra branche til branche. Søren Schultz Hansen fortæller, at man især i finansbranchen ikke er særlig åben over for at være venner med sin chef på Facebook. Søren Schultz Hansen råder chefer til at finde ud af, hvad der forventes og ikke forventes af dem blandt deres medarbejdere, før de afslår eller anmoder kolleger om venskab på de sociale medier. Søren Schultz Hansen siger, at ledere skal italesætte, hvis de får en venneanmodning, som de ikke godkender fra en medarbejder, for en venneafvisning vil af medarbejdere blive opfattet som en personlig afvisning.

Metroxpress har tidligere været på gaden for at høre danskerne, om de er venner med deres chef på Facebook. Klik her og se, hvad folk svarede.

Kusinen, ens tætte venner og den tidligere klassekammerat, som man ikke længere ser.

Vennerne på Facebook er ofte en sammenblanding af nære og overfladiske bekendtskaber. Men er din chef også på vennelisten?

Det svarer 85 procent af dem, der har en chef og Facebook "nej" til i en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for metroxpress. 15 procent af deltagerne var Facebook-venner med chefen.

Ifølge Søren Schultz Hansen, der er selvstændig erhvervsforsker og ekstern lektor på Copenhagen Business School i digital kommunikation, er der stor forskel på, hvad arbejdsgivere og medarbejdere mener om, at medarbejdere og chefer er Facebook-venner.

- Mange ledere har den helt grundlæggende opfattelse, at det er uprofessionelt at have en venskabelig relation med sine medarbejdere. De opfatter stadig Facebook som et privat område, siger Søren Schultz Hansen, der også er forfatter til bogen ”Digitale indfødte på job” til metroxpress.

Interesserer du dig for arbejdsmiljø, og vil du opdateres om emnet? Så like MX Penge på Facebook.

Hans egne studier viser derimod, at den yngre generation, som ofte er medarbejdere, gerne vil være venner med deres chefer.

- De tænker, ”Hvordan skal en chef kunne lede mig rigtigt, hvis han ikke kender mig som et helt menneske?”. Den yngre generation synes, det er uprofessionelt ikke at have en privat og personlig relation med deres chef, siger Søren Schultz Hansen.

Undersøgelse: Chefen skal ikke gå tidligere til julefrokosten
Undersøgelse: Chefen skal ikke gå tidligere til julefrokosten

Hans forskning bliver understøttet af metroxpress' undersøgelse, som viser, at de yngre er mere tilbøjelige til at være venner med deres chef på Facebook, end den ældre generation. Blandt de 18-29 årige er 18 procent venner med deres chefer på Facebook, mens tilsvarende kun gælder 12 procent af dem, der er 50-74 år.

Søren Schultz Hansen mener, det er problematisk, at der er så stor forskel på, hvad chefer og medarbejdere mener om, hvorvidt chef og medarbejdere kan og bør være venner på Facebook.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening har man hørt om chefer, der ikke vidste hvad de skulle gøre, når de havde fået en venneanmodning fra deres medarbejdere, fordi cheferne ikke ønskede at være Facebook-venner.

De har også haft sager, hvor en medarbejder har meldt sig syg samtidig med, at chefen så festbilleder fra dagen før på Facebook. Festbilleder som kun blev tilgængelige for chefen, fordi chefen var venner med medarbejderen på Facebook.

- Det kan give problemer at være venner med sin chef på Facebook, hvis tingene ikke længere går så godt på arbejdet, siger Flemming Dreesen, der er ansættelseschef i Dansk Arbejdsgiverforening, til metroxpress og fortsætter:

Hvorvidt det er en god ide at være venner med sin chef på Facebook afhænger af, hvordan en virksomhed er skruet sammen. Jeg ville måske sige, at man skulle lade være med at blande Facebook og arbejdsforhold sammen. Er man først på de sociale medier, så glemmer man også sig selv, det er ikke altid klogt for nogle af parterne. En eller anden form for afstand, er alligevel fornuftigt nok for alle parter.
Det siger Flemming Dreesen.

Flemming Dreesen mener, at der generelt er en tendens til, at chef og medarbejdere ved mere og mere om hinandens fritidsinteresser, og at man i stigende grad blander privatliv med arbejdsliv.

LÆS OGSÅ: Din chef kigger med når du liker på Facebok

LÆS OGSÅ: Børn skal lære at passe på sig selv på de sociale medier

LÆS OGSÅ: Likede det forkerte billede på Facebook og blev fyret

LÆS OGSÅ: Derfor kommer du snart til at bruge endnu mere tid på Facebook

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du tænkt over, hvorfor der altid...
bt.dk
X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Efter fyring: Superliga-klub har...
bt.dk
Kræften har spredt sig: Eks-rockeren...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx