12/04-18 05:04; Opdateret: 12/04-18 09:41

Fagforbunds bryllupsplaner går helt til stregenFagforbunds bryllupsplaner går helt til stregen

Helt til det sidste forhandles der om kompromiser i fusionen af LO og FTF. 3F kræver ændringer i planen.

storybild

København. Siger LO og FTF "ja" til hinanden, eller bliver nogen efterladt ved alteret?

Det er endnu usikkert.

Spørgsmålet skal afgøres i Odense fredag formiddag, når de to fagforbund holder hver sin kongres. Alt fra sygeplejersker til smede skal tage stilling:

Skal de to hovedorganisationer slå sig sammen i en ny stor hovedorganisation med langt over en million medlemmer?

Der kræves to tredjedeles flertal i både LO og FTF, og i begge organisationer er der uro i rækkerne. Kun de færreste tør derfor lægge hovedet på blokken og spå om resultatet.

- Det ligger meget tæt, siger centerleder Søren Kaj Andersen, der forsker i arbejdsmarkedet på Københavns Universitet.

Hos FTF er det de fagforeninger, der primært er i den private sektor, der protesterer. De mener, at den nye organisation - der ikke har et navn endnu - minder for meget om et større LO: for tæt på Socialdemokratiet og med risiko for fortsat faldende medlemstal.

I LO stiller 3F, Danmarks største fagforening, sig i vejen, og dermed skal der ikke mange andre med i oprøret for at blokere for forbundsbrylluppet.

- Hovedbestyrelsen i 3F har ikke kunnet se sig selv i det kompromis, som LO og FTF’s styregruppe er kommet frem til. Derfor har 3F’s hovedbestyrelse fremlagt fire ændringsforslag, siger 3F-formand Per Christensen i en skriftlig kommentar.

De går blandt andet på, at det samlede forbund skal være forankret på venstrefløjen og have stærke lokale afdelinger rundt om i landet.

Dem forhandler 3F nu med LO-toppen om for at se, om de kan blive enige.

På et hovedbestyrelsesmøde torsdag skal 3F så tage endeligt stilling, lyder det fra 3F-formand Per Christensen. Og det kan ende med et ja.

- Vi vil beslutte, om vi mener, at vi er blevet imødekommet nok i forhold til vores ændringsforslag. Hvis vi mener det, stemmer vi ja til en fusion, siger formanden.

Ifølge Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet er der meget på spil for 3F.

- For det er heller ikke heldigt, hvis det bliver vedtaget, og 3F sidder isoleret tilbage og mister indflydelse i en ny hovedorganisation, siger Søren Kaj Andersen.

LO har afvist at kommentere forhandlingerne op til kongressen. Og generelt er der stor nervøsitet at spore omkring slutspurten.

Et sammenbrud risikerer at slå fagbevægelsen flere år tilbage.

- Det er sådan set hele dansk fagbevægelses gode ry og rygte, der er på spil. Man må forvente et opbrud, hvis det går galt, og så bliver det en svær tid for fagbevægelsen, siger Søren Kaj Andersen.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk topforsker: Jeg vil hellere på...
bt.dk
Se kortet: Disse byer mister deres...
bt.dk
NU blomstrer kirsebærtræerne - se det...
bt.dk
Farvel og tak: 24.000 danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx