Af - 12/11-15 10:00

Odense Kommune sender unge i NemID-skoleOdense Kommune sender unge i NemID-skole

Hver fjerde unge i Odense Kommune har ikke tjekket deres digitale post i et halvt år. Derfor vil kommunen undervise de unge i NemID og digital post, men ekspert mener ikke, det er nødvendigt.

Bildstrecke im Grossformat »
Alle unge får en digital postkasse, når de fylder 15. Her modtager de al kommunikation fra det offentlige som for eksempel lønsedler, skattepapirer, rykkere på biblioteks- og busbøder. Desuden skal de bruge NemID og digital selvbetjening, når de på et tidspunkt skal melde flytning, søge optagelse på en ungdomsuddannelse, søge om ungdomskort til bussen eller bestille et blåt sygesikringsbevis til udlandsrejsen. Børn- og Ungeforvaltningen har i samarbejde med Borgmesterforvaltningen og Aarhus Kommune lavet undervisningsmaterialet. Det skal bruges til at undervise folkeskoleeleverne i NemID og digital post. Eftersom Aarhus Kommune har været med i samarbejdet håber og regner rådmand, ved Børn- og Ungeforvaltningen, Susanne Crawley Larsen med, at Aarhus Kommune også vil tilbyde undervisningsmaterialet til deres skoler. Materialet til eleverne er lavet, så skolen kan vælge at bruge enten én eller fire lektioner på det, oplyser Alan Sørensen til metroxpress. Han er chefkonsulent i Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune og har programmert undervisningsmaterialet. I Agedrup på Fyn er de 15-17-årige bedst til at tjekke deres digitale post. Her er det kun 16,9 procent af indbyggerne mellem 15-17 år, der ikke har tjekket deres digitale post de seneste seks måneder, selvom de har modtaget post. Kilde: Danmarks Statistik/Digitaliseringsstyrelsen. Der er en by på Fyn, hvor andelen af unge, der ikke tjekker deres digitale post inden for det seneste halve år – selvom de har fået post - er størst. Det er i Odense NØ, hvor hele 39,8 procent af de unge mellem 15-17 år ikke tjekker e-Boks. Odense SØ er den by, hvor andelen af unge, der tjekker deres digitale post er næststørst. Her tjekker 27,6 procent af de unge mellem 15-17 år ikke deres post. Kilde: Danmarks Statistik/Digitaliseringsstyrelsen.

Klik dig frem til, hvilken by på Fyn hvor de unge mellem 15-17 år er dårligst til at få tjekket deres digitale post, og få samtidig svar på, hvor meget tid undervisningsmaterialet til NemID og den digitale post fylder på skoleskemaet.

Det er cirka et år siden, at alle danskere over 15 år begyndte at modtage deres post fra det offentlige digitalt. Men de unge halter gevaldigt efter i forhold til at få tjekket den digitale post.

I hvert fald i Odense Kommune, hvor undersøgelser viser, at 24 procent af de unge mellem 15-17 år ikke har åbnet deres digitale postkasse for de seneste seks måneder, selvom de faktisk har fået post.

Derved kan de unge gå glip af blandt andet indkaldelsen til sygehuset eller en rudekuvert fra Skat.

- Jeg aktiverede først min digitale postkasse, da jeg blev interviewet om mit forhold til NemID af én fra kommunen. Jeg troede faktisk, at jeg havde været inde på min e-Boks før, men det have jeg åbenbart ikke, siger 15-årige Mina Amin, der går i skole på Ejerslukkeskolen i Odense.

Men tilfælde som Mina Amin skal der laves om på. Nu vil Odense Kommune sende hende og de andre unge i NemID-skole, så eleverne lærer, hvordan man blandt andet tjekker sin digitale post.

- Vi har udviklet NemID-undervisningsmateriale, som er et tilbud til skolerne, så de unge kan få et skub i den rigtige retning. Det at tjekke sin post fra det offentlige er en del af at blive voksen, og derfor vil vi gerne hjælpe de unge til at blive bedre til det, siger Rådmand ved Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, Susanne Crawley Larsen.

Kan du godt lide at læse om unge og uddannelse og pengerelaterede emner, så like MX PENGE på Facebook.

Men der er forskel på, om de unge decideret ikke kan finde ud af at tilgå deres digitale postkasse, eller om de synes, det er for besværligt.

De unge kan sagens finde ud af at bruge teknologien og NemId. Jeg tror snare, det er de praktiske ting omkring NemID, de unge opfatter som besværligt, fordi man skal have sit nøglekort frem. I mine øjne behøver de unge ikke undervisning i det.
Det siger Birgit Jæger, lektor i teknologi og samfundsudvikling ved Roskilde Universitet.

Men Susanne Crawley Larsen mener, at når skolerne underviser eleverne i så mange andre ting, kan det godt forsvares at bruge skoletimer på NemID:

- Vi bruger skattekroner på rigtig meget, også på at lære dem om trafik, kost, sex, iværksætteri og politik. Folkeskolen har en opgave med at gøre de unge klar til at kunne deltage i samfundet. Nu har vi lavet et tiltag, som gør det nemt at undervise i et centralt element i vores samfund, siger Susanne Crawley Larsen.

Undervisningsmaterialet består blandt andet af en demo af borger.dk, hvor eleverne på en pædagogisk måde kan klikke rundt og lære om de forskellige funktioner.

Undervisningsmaterialet dækker også over en række forklaringer af de uvante ord, som børnene støder på, når de tjekker deres digitale post og bruger NemID.

Det forklarer Alan Sørensen til metroxpress. Han er chefkonsulent i Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune og har programmert undervisningsmaterialet.

LÆS OGSÅ: NemID advarer mod falske emails: De prøver at snyde dig

LÆS OGSÅ: Blind mand kunne ikke få hjælp til skatteoplysninger

LÆS OGSÅ: Så mange penge kan der spares på Digital Post

LÆS OGSÅ: Et år efter: Så mange åbner ikke digital post

LÆS OGSÅ: Emil Thorups skattegæld på 1,07 kroner kan koste ham 100 kroner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Officielt: Ny klub præsenterer Zlatan...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
Detail-gigant kommer til Danmark:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx