Af Ritzau - 10/10-16 09:47; Opdateret: 10/10-16 10:41

Lave prisstigninger på tandlæger og forsikringer sætter rekordLave prisstigninger på tandlæger og forsikringer sætter rekord

Selv om der er flere penge på lønkontoen, har det ikke ført stigende priser på varer med sig.

storybild

Prisen på varer har ikke flyttet sig det seneste år. Det har lønnen til gengæld. Den er steget med omkring 2 procent, og derfor har den gennemsnitlige familie flere penge at købe ind for. (Billede: Free/Colourbox)

Den gennemsnitlige lønmodtager har mere at købe for end for et år siden. En stor del af årsagen til det er, at indekset over priser for varer har ikke flyttet sig det seneste år.

Det viser tal fra Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.

Det er især prisen på varer såsom mad, tøj, møbler og benzin, der holder sig i ro.

Og selv om priserne på tjenester såsom tandlægebesøg og forsikringer stiger, er det med historisk langsommelighed. De seneste 12 måneder er priserne for tjenester generelt steget med 1,3 procent.

Det er den laveste stigning i priser for tjenester i over 50 år, skriver Danmarks Statistik.

Ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom hos Nykredit, har danske familier og forbrugere grund til at glæde sig over de lave priser.

Fordi lønningerne i den private sektor stiger i omegnen af 2,2 procent, vil lønmodtagerne opleve, at pengene rækker længere, skriver han i en skriftlige meddelelse.

Eksempelvis kan en gennemsnitlig dansk børnefamilie opleve at have 560 kroner mere hver måned ifølge Nykredits beregninger.

- Det understøtter alt sammen privatforbruget. Det er derfor vores forventning, at privatforbruget fortsat vil stige. Der bliver dog ikke tale om et nyt tydeligt forbrugsboom. Dertil er danskernes gæld fortsat for høj, siger Tore Strammer.

Selv om de lave priser sikkert vækker glæde, når husholdningsbudgetterne skal gøres op, kradser de i erhvervslivet.

- Grundlæggende er den lave inflation et udtryk for, at økonomien i Danmark og Europa stadig ikke er kommet op i et normalt gear efter krisen, siger Jens U. Hjarsbech, der er økonom for Dansk Erhverv, i en skriftlige meddelelse.

For den gruppe af lønmodtagere, der bor i lejeboliger, er alt dog ikke fryd og gammen. Prisen på husleje er ifølge Danmarks Statistik steget med 20 procent over det sidste år.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx