Af - 06/01-15 08:35; Opdateret: 15/01-15 09:12

Ekspert om nyt superlån: Klap hestenEkspert om nyt superlån: Klap hesten

Man skal tænke sig grundigt om, før man omlægger sit boliglån til nyt to procentlån med fast rente. Kurstab og muligheden for, at renten kan falde yderligere, bør få boligejerne til at lytte kritisk til realkreditinstitutternes salgstaler, siger boligøkonom.

storybild

Nu kan boligejere og boligkøbere få et fastforrentet lån til rekordlave to procent i rente. (Billede: polfoto/arkiv)

Aldrig før har boligejerne kunne få et 30-årigt fasforrentet realkreditlån med så lav rente, og realkreditinstitutterne står i kø for at sælge det nye superlån til bare 2 procent i fast rente og en månedlig ydelse på bare 3.900 kroner efter skat.
Alligevel advarer boligøkonom Curt Liliegreen, sekretariatetschef i Boligøkonomisk Videnscenter, mod at falde på halen over realkreditinstitutternes salgstaler:

- Man skal altså lige huske, at realkreditinstitutterne er en forretning, som er sat i verden for at tjene penge. De, der omlagde deres lån til et 3 procentlån for ikke så længe side, må føle sig snydt, for de har forpasset muligheden for at konvertere ned til 2 procent, siger han og tilføjer:

Tips og tricks: Sådan sparer du tusindvis af penge på dit boliglån
Tips og tricks: Sådan sparer du tusindvis af penge på dit boliglån

- Det er ikke usandsynligt, at renten kan falde yderligere, og at realkreditinstitutterne inden for overskuelig fremtid vil sende et 30-årigt 1,5 procent lån på gaden. Så man skal gøre op med sig selv, om man vil gamble lidt og vente.

Samtidig ventes kursen på den nye lån ikke at være prangende, når det rammer markedet i dag og i morgen Realkreditinstitutterne forventer en åbningskurs omkring 96,5, og det betyder, at låntagerne skal æde et forholdsvis stort kurstab.

- Det kan godt betale sig at være lidt afventende. Lånet bliver først rigtig attraktivt, når kursen nærmer sig 98, siger Curt Liliegreen.

Nykredit over nederlag i Højesteret: Vi er skuffede
Nykredit over nederlag i Højesteret: Vi er skuffede

Det nye lån er ifølge Liliegreen aktuelt for boligejere, der i dag har et lån med en fastrente på fire procent eller højere. Hvis man har et lån på 3,5 procent er gevinsten mere usikker. Der skal man i hvert fald have en restgæld på minimum 500.000 kroner, før det kan betale sig at konvertere, vurderer han.

Ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig vil det tage godt og vel seks år, før en konvertering fra et 3,5 procentlån til et 2 procentlån til kurs 96,5 med sikkerhed har tjent sig hjem. Den månedlige ydelse per låne million vil falde med 170 kroner efter skat.

- Hvis man ikke har planer om at flytte foreløbig, kan det være et attraktivt lån, men står man i en situation, hvor man for eksempel forventer at flytte fra lejlighed til hus inden for de næste tre-fire år, er det bedre at vente med at tage et nyt lån, til man skal købe ny bolig.

Advarer mod nyt populært boliglån: Det er uigennemskueligt
Advarer mod nyt populært boliglån: Det er uigennemskueligt

Er man førstregangkøber forholder det sig anderledes. Her anbefaler Liliegren en kombination af det nye fastforrentede 2 procentlån med afdrag og et kort flekslån uden afdrag.

- Det giver nogle frihedsgrader og handlemuligheder. Man kan for eksempel bruge afdragsfriheden på flekslånet til at afdrage på det fastforrentede lån, og hvis renten stiger, kan man konvertere opad på det fastforrentede lån og skære en stor bid af restgælden.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx