Af Ritzau - 02/12-16 10:18; Opdateret: 02/12-16 12:11

Danmark presser EU for at sænke roamingpriserDanmark presser EU for at sænke roamingpriser

Hvis ikke fælles priser på data sænkes, kan det betyde dyrere mobilregninger for danskere, frygter minister.

storybild

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er fredag i Bruxelles for at forsøge at presse roamingpriserne i bund. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

13 primært nordiske og østeuropæiske lande med Danmark i front har udarbejdet en fælles erklæring for at presse EU til at sænke priserne for, hvor meget data skal koste i andre lande.

Det er de såkaldte roamingpriser, som er datatrafik på udenlandske netværk, det drejer sig om.

- Vi giver ikke op. Vi kæmper, siger klima,- energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V), der fredag er til rådsmøde i Bruxelles med netop det punkt på dagsordenen.

Når det til sommer bliver frit for EU-borgere at bruge data på mobilen i alle medlemslande, skal de forskellige landes teleselskaber købe adgang på hinandens netværk.

Det vil sige, at et dansk teleselskab skal betale et spansk teleselskab for den mængde data, som en dansker bruger, mens vedkommende er på ferie i Spanien.

Det kræver, at der skal forhandles nogle fælles priser på plads. Men EU's ministre er uenige om, hvad det skal koste.

Danmark vil gerne have sænket priserne væsentligt i forhold til det, EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd har foreslået.

- Ellers kan konsekvensen være, at priserne (på mobiltelefoni, red.) bliver højere i Danmark. Det må det ikke være med til, siger Lars Christian Lilleholt.

Udspillet lyder på et loft på cirka 65 kroner per gigabyte data for hele perioden 2017-2022.

En dansker kan for eksempel have en pakke hos et teleselskab med otte gigabyte data til 150 kroner om måneden.

Bruger man alle otte gigabyte, mens man er på ferie i Spanien, vil det koste det danske teleselskab 520 kroner at købe netadgang til dets danske kunde, hvis forslaget vedtages uændret.

Dansk Industri (DI), der varetager de danske teleselskabers interesser, håber derfor på, at det lykkes ministeren at få presset priserne ned.

- Man risikerer, at fri roaming betyder, at det i virkeligheden bliver dyrere for forbrugerne. Det bliver dermed kun på papiret, at den er fri, men i stedet betales gennem højere mobilregninger, siger fagleder i DI Peder Søgaard-Pedersen.

De sydeuropæiske lande, som er populære turistmål, og som borgere fra de nordiske lande ofte besøger, vil gerne have priserne på data op. Derved kan de tjene penge på, at andre landes teleselskaber køber sig adgang.

De 12 lande, der har underskrevet erklæringen sammen med Danmark, er Østrig, Belgien, Estland, Finland, Irland, Letland, Litauen, Holland, Polen, Rumænien, Slovenien og Sverige.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Morgenmadsprodukt kaldes tilbage:...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx