Af - 17/02-16 13:32

Flere danske caféer forbyder gæster at sidde med bærbarFlere danske caféer forbyder gæster at sidde med bærbar

De køber mindre og optager plads i længere tid end andre kunder. De mange cafégæster, der sidder med deres bærbar, får flere caféer til at lave regler for brugen af computere.

Bildstrecke im Grossformat »
- Der er rygeregler, og der er lovgivning for indretning af caféer, men mig bekendt er der ingen love, der tager stilling til, om man må bruge en bærbar på en café eller ej. Derfor er det op til caféejerne selv at sætte regler. Det eneste, som man kan forlange, er, at de entydigt skilter med det, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrrådet Tænk Han fortæller også, at det er lovligt for restauranter at udstikke regler om, at deres kunder kun må være iført smoking. Omvendt vil vicedirektøren mene, at det strider imod markedsføringsloven om usaglig forskelsbehandling, hvis man eksempelvis forbød folk afgang til en cafée, hvis de troppede op i en bestemt farve gummistøvler. - Der findes ingen helt præcise regler. Man må gerne kræve en bestemt tøjstandard, men jeg vil ikke tro, at der er et etablissements ret at bestemme, om folk må troppe op i røde gummistøvler frem for grønne, siger Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk. Det var ligestilling og kønsdiskrimination, der var på spil, dengang ammedebatten var i medierne. - Det sker jo næsten alle steder, at folk sidder med deres computere. Fra et stress-synspunkt er det en god idé at forbyde computere på caféer. Det kan måske få folk til at være mindre afhængige af deres elektronik, siger Thomas Milsted, der er generalsekretær i Stresstænketanken. Han fortæller, at rygereglerne er et glimrende eksempel på, hvordan café- og restaurantregler kan opdrage på en hel befolkning. - Her så vi jo, hvordan strukturer, der laver nogle forbud, faktisk hjalp folk til at ryge mindre. En af de caféer, der er flittigt besøgt af bærbarfolket, er "Kaffeplantagen", der blandt andet har en café på Elmegade. Ejeren vurderer, at cirka halvdelen af de gæster, der besøger caféen fra morgenstunden og frem til klokken 16, sidder med deres bærbar. - Lige for tiden opfatter vi det ikke som et problem, men hvis det griber om sig, sætter vi regler for det. Vi er jo ikke en varmestue, siger ejeren Henriette Arff. Hvis hun må gribe til regler mod bærbarfolket, kunne hun forestille sig en ordning, hvor man fik udleveret en WiFi-kode med bonen, som kun var gyldig i et begrænset tidstum.

Hvad siger reglerne?

Det kan være svært at se andet end Applelogoer, når man kigger ind af caféruderne på flere danske caféer. Arbejdsroen og -hyggen på caféerne tiltrækker nemlig mange studerende, men flere caféer har nu fået nok.

Den københavnske café-kæde "The Laundromat Café" har indført computerfri brunchtid i weekenden. De cafégæster, der ønsker at begrave deres hoveder i elektronikken, må derfor vende om i tidrummet 9-15 på weekender.

En talsperson fra caféen begrunder over for metroxpress, at caféen har flest gæster i brunchtimerne, og at "computer-kunderne" ikke altid køber nær så meget som andre kunder.

Kan du godt lide at læse om butikker, caféer og forbrug, og vil du opdateres om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.

I bogcaféen "Paludan" har man allerede indført computerfri zoner. Her læser de studerende til eksamen og holder gruppemøder. Men der går ikke lang tid, før caféen strammer computerreglerne:

Vi vil snart indføre, at folk ikke må sidde med deres bærbare efter klokken 18. Flowet er simpelthen ikke godt nok, fordi vi har så mange gæster, der sidder med deres bærbare computere og optager pladser i caféen i længere tid ad gangen uden at bestille mad. Vi tjener penge på, at folk kommer her for at spise, og vi vil gerne have så mange igennem systemet som overhovedet muligt.
Det siger barchefen Søren Weikop.

Han prøver allerede nu at instruere tjenerne i at være mere hårde med, at folk skal købe mad i caféen, hvis de optager en plads over flere timer.

Hos brancheforeningen, Danmarks Restauranter & Caféer, har man hørt om den nye tendens, og foreningens formand, Jacob Niebuhr, spår, at vi på baggrund af erfaringer fra udlandet snart for alvor vil se konceptet sprede sig i større stil.

- Kendetegnet for flere caféer er, at de forsøger at skille sig ud fra mængden ved at køre specielle koncepter som eksempelvis ammecaféer, spillecaféer og snart også caféer med noget der minder om en "stressfri zone", siger han.

Opsang fra nybagt mor: - Jeg vil inspirere dit barn til at amme sit eget barn
Opsang fra nybagt mor: - Jeg vil inspirere dit barn til at amme sit eget barn

Det er ikke den eneste brancheorganisation, der har hørt om den nye tendens. Komunikationschefen for Horesta, Henrik Messmer, siger til metroxpress, at man i organisationen kender til flere caféer, der sætter ind over for "bærbarkunderne", enten ved at lave frizoner eller tidsintervaller.

Horesta er hovedorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, men deres medlemmer tæller også flere caféer.

På Enghave Kaffe er man gået skridtet videre ved direkte at forbyde bærbare computere og tablets i caféen. Et valg, der ifølge ejerne ikke havde nogle økonomiske årsager.

Der sad typisk ni mennesker med hver deres computer i caféen, og det skabte en kedelig stemning. Der var helt stille, og det var ikke det caféemiljø, vi drømte om, da vi åbnede caféen. Det var røvsygt.
Det siger Allan Schøneberg, der er medejer, til metroxpress.

Læs skiltet: Café giver ammende kvinder klar besked
Læs skiltet: Café giver ammende kvinder klar besked

I dag er der massere af snak i caféen, og på bordene har ejerne tydeligt skiltet, at bærbaren og tabletten skal forblive i tasken, hvis de ønsker at være kunde i caféen.

- Mange af vores kunder kommer nu i caféen for direkte at undgå folk, der tager på café med deres bærbar. Vi har alle sammen én derhjemme, men dem, der kommer her, ønsker en pause, siger Allan Schøneberg.

Han oplevede dog, at "bærbar-folket" købte lige så meget i caféen som dem, der sad uden en bærbar.

LÆS OGSÅ: Café kører til kamp for overlevelse

LÆS OGSÅ: Mor hævder: Wi-fi slog min teenagedatter ihjel

LÆS OGSÅ: Glem Wi-Fi: Med nyt trådløst net kan du hente en HD-film på få sekunder

LÆS OGSÅ: Ny iPhone-funktion kan koste dig dyrt

LÆS OGSÅ: Wifi-problemer? Her er fem gode råd til lynhurtigt net

LÆS OGSÅ: Bande raserer café i Odense med økser: 21 anholdt

LÆS OGSÅ: Denne ting vil danskerne mindst undvære på deres ferie i udlandet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx