Af Ritzau - 01/05-17 06:01

Forebyg oversvømmelsen inden skybruddet rammerForebyg oversvømmelsen inden skybruddet rammer

Nogle gange er det en nødvendighed at bruge gummistøvler indendørs, hvis hjemmet er oversvømmet efter et skybrud. Heldigvis er det ikke så besværligt at undgå.

storybild

Undgå at det står op med vand fra din kloak, når skybruddet rammer. (Billede: Free/Colourbox)

Når regnen falder ned i store dråber fra de grå skyer, oplever mange husejere at gå rundt og være nervøse for, om huset nu kan holde vandet ude, eller om de får oversvømmelse i hjemmet.

Heldigvis er der ting, du kan gøre for at forebygge en eventuel oversvømmelse i dit hus. Det forklarer Ulrik Brandt, der er vidensmedarbejder hos Beredskabsstyrelsen.

Hvis varslingen om skybrud først kommer et par timer inden, er der nogle få akutte foranstaltninger, som bør gøres.

- Luk vinduer og døre, fjern de værdigenstande, der står i kælderen, fra gulvet, og sæt dem højere op, så de ikke står direkte på gulvet, råder Ulrik Brandt, der også forklarer, at man alternativt kan opbevare sine værdigenstande i plastikkasser.

Derudover skal der også tjekkes om tagrender, afløb, riste og lignende er stoppet til eller ej.

- Det er lidt trist at stå og skulle feje gamle blade op fra tagrenden midt under en efterårsstorm, derfor er det vigtigt, at det ikke står og hober sig op i de her afløb, fortsætter Ulrik Brandt.

Ifølge fagekspert ved Bolius Tue Patursson skal man også holde øje med, om ens tagrender er utætte, så regnvandet ikke står ind på det samme sted i murværket. Så er der nemlig også risiko for, at husmuren bliver fugtig.

Inden stormen rammer, er det også vigtigt at slå de elektroniske apparater, der er i risiko for at blive ramt af oversvømmelse, fra, så de ikke kortsluttes. Det er selvfølgelig at foretrække, at disse apparater flyttes, men da det kan være lidt svært at flytte en vaskemaskine fra bryggerset i kælderen, kan det også gå, hvis strømmen blot slås fra. I samme åndedrag er det også en god idé at tætne om rør og kabler udenpå huset.

Tue Patursson mener også, at det bør overvejes, om ens bolig har beliggenhed i bunden af en dal. Så kan der nemlig være en risiko for, at kloakken har sit laveste punkt henne ved ens hus, ligesom vand fra andre højereliggende områder risikerer at løbe ned til ens bolig.

Hvis alt ser ud, som det bør, og det er helt umuligt at finde en løsning på, hvorfor kælderen og haven bliver oversvømmet hver gang, der er skybrud, har Tue Patursson et enkelt råd:

- Kontakt en byggerådgiver. Vedkommende kan undersøge huset og derved finde problemet, der giver oversvømmelsen. Det er nemlig ikke så nemt selv at finde ud af, om der er et problem med kloakken, forklarer Tue Patursson.

Og hvis du alligevel pludselig opdager, at dele af huset er under vand, er der ikke andet for end at finde kost, spand og skovl frem.

Fakta: Gode investeringer i kampen mod oversvømmelse

- Få nedgravet en faskine. En faskine samler regnen og lader det langsomt sive ud i jorden.

- Sæt en højvandslukke i risten. Denne kan sættes i riste både inden- og udendørs.

- Overvej at få et grønt tag. Det kan nemlig optage 50 procent af de regnbyger, der kommer.

Kilde: Tue Patursson, fagekspert ved Bolius.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Barcelona-stjernens sidste finale:...
bt.dk
Superliga-stjerne har fået sit store...
bt.dk
Øresundsbroen måtte lukkes efter...
bt.dk
Kraftig brand i villa: Politiet beder...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx