Af - 19/12-16 09:30

Keder du dig i din frokostpause? Du er ikke aleneKeder du dig i din frokostpause? Du er ikke alene

Ny undersøgelse viser, at 46 procent synes, at frokostsnakken med kollgerne er kedelig. De trættende samtaler går ud over effektiviteten på arbejdspladsen, mener ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »
Historiefortæller Jan Hansen, der har arbejdet som freelance historiefortæller siden 1997 giver her fire råd til, hvordan du kan fortælle en historie på en mere spændende måde. Inden du begynder fortællingen, så overvej, om den overhovedet skal fortælles. Vil dine modtagere synes, den er spændende? Det finder du blandt andet ud af ved at stille dig selv følgende spørgsmål - kan du svare ja til ét af spørgsmålene, så fortæl historien: - Er der noget overraskende ved historien? - Kunne handlingen i historien være sket for mine modtagere? - Handler historien om et emne, som mine modtagere interesserer sig for? Nu har du fundet ud af, at historien er vedkommende for dine modtagere. Men inden du åbner munden og tager ordet, så overvej, hvordan du vil fortælle historien. - Det er en god ide lige at gøre sig selv klart, hvad der er dine pointer, og hvor historien skal ende, siger historiefortælleren Jan Hansen. Nu er du gået igang med at fortælle historien, men mens du har ordet, er dit kropssprog også vigtigt at tænke over. Du skal nemlig holde øjenkontakt med dine modtagere. - Hvis du kun holder øjenkontakt med den samme person gennem hele historien,så mister du de andres interesse. Kig alle dine modtagere i øjnene, skiftevis, siger Jan Hansen. Et virkemiddel, der får din fortælling til at virke mere spændende, er at holde pauser. Pauser er gode til at fremhæve pointer eller ord. Hvis din fortælling eksempelvis tager en drejning, kan du holde en kort pause, lige efter, du har sagt "men" og skal til at fortælle om det overraskende.

Kilde: Historiefortæller Jan Hansen.

Frokostpausen er et afbræk i en travl arbejdsdag, hvor du kan få tygget noget mad ned i mavesækken og snakket med dine kolleger, uden det behøver at være arbejdsrelateret.

Men det er langt fra alle, der nyder samtalerne i frokostpausen. Faktisk finder næsten hver anden dansker samtalerne i kantinen kedelige. Det viser en ny undersøgelse, som metroxpress har fået udarbejdet af YouGov.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om forbrug, iværksætteri og arbejdsmiljø.

12 procent finder altid eller ofte samtalerne kedelige, mens samtalerne "kun" nogle gange keder 31 procent af deltagerne.

Torben Bechmann Jensen, socialpsykolog på Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, giver arbejdsmarkedet skylden:

- Flere og flere mennesker er presset ud i nogle frokostpauser, der er tilrettelagte og organiseret, så man ikke selv vælger, hvem man holder frokostpause med, siger han.

En anden årsag til, at snakken blandt kollegerne kan være trættende, er, at vi skifter job med kortere og kortere mellemrum, og dermed kender man ikke sine kolleger lige så godt som tidligere. Det giver ifølge Torben Bechmann Jensen dårligere forudsætninger for en god samtale.

Voldsomt mange unge får smerter på jobbet
Voldsomt mange unge får smerter på jobbet

Også vores tv-vaner er skyld i undersøgelsens resultat:

- Vi bliver mere og mere opdelte. Eksempelvis ser vi ikke længere det samme i tv, og vores fritidsinteresser er meget mere forskellige end før. Derfor har vi mindre tilfælles og dermed mindre at snakke om, siger Torben Bechmann Jensen.

Han understreger, at de kedelige samtaler hen over frokostbordet ikke er uden konsekvenser:

- Hvis du keder dig i frokostpausen, hygger du dig ikke. Hygge er en vigtig forudsætning for at få energi. Hvis du ikke har energi, er du ikke effektiv på arbejdet.
Så det er virkelig et stort problem, hvis samtalerne i kantinen er kedelige, siger Torben Bechmann Jensen.

LÆS OGSÅ: Hver fjerde mand har onaneret på jobbet

LÆS OGSÅ: Den tidligere danske FN-topchef Halfdan Mahler er død

LÆS OGSÅ: DF afviser at hæve pensionsalder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Real Madrid fik sejren foræret:...
bt.dk
Kvinde voldtaget i by-centrum
bt.dk
Historisk astronaut er død
bt.dk
Tårer i øjnene: Mary fik kronprins...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx