Af - 13/03-15 14:00; Opdateret: 13/03-15 15:48

Udsolgt! Syv-årige Ane hitter med sine Lego-kabelholdereUdsolgt! Syv-årige Ane hitter med sine Lego-kabelholdere

Efter bare 45 minutter måtte syv-årige Ane fra Aarhus melde udsolgt af sine finurlige kabelholdere, som hun bygger af Lego.

Bildstrecke im Grossformat »

PR-fotos

Hun er bare syv år, men kan allerede kalde sig 'forretningskvinde'. Ane fra Aarhus har fået overvældende respons på sine kabel- og nøgleholdere, som hun selv har bygget af sin fars gamle Lego-figurer og Lego-figurer fra 1970'erne og 80'erne, som hun og hendes far har købt på nettet og på loppemarkeder.

9-årig fyr tjener millioner på at teste Kinder-æg og Lego
9-årig fyr tjener millioner på at teste Kinder-æg og Lego

Bare 45 minutter efter hendes far i tirsdags lancerede den lille web-butik 'Ane og Co' og lavede et post om hjemmesiden på Facebook, måtte de melde alt udsolgt.

Er du interesseret i iværksætteri, og vil du gerne opdateres med historier om emnet, så like MX PENGE her

- Det er kommet fuldstændig bag på os. Ane og jeg begyndte at lave et par holdere i efteråret til vores eget hjem. Ane gav også en til sin farfar i julegave, som han blev meget glad for. Men det her havde vi ikke regnet med. De seneste 48 timer er mit facebook post blevet liket 7.500 gange, og folk skriver sig op til nye holdere, siger Anes far, Anders Søndergaard, og tilføjer:

- Ane synes, det er vildt sjovt, at folk har lyst til a kigge på og købe hendes kabel- og nøgleholdere.

Lego havde fremgang over hele verden sidste år
Lego havde fremgang over hele verden sidste år

Kabel- og nøgleholderne koster 80-120 kroner stykket, og fortjenesten på 30-40 kroner pr. styk havner i Anes sparebøsse. Hendes far forsikrer, at det er Ane, der med lidt hjælp, selv samler holderne:

- Det ville jo være utroværdigt, hvis jeg eller andre sad og lavede de holdere i Anes navn. Jeg har ingen ambitioner om at blive professionel lego-bygger. Men overvejelserne går da lige nu på, om vi skal fortsætte i lille skala, hvor Ane selv bygger alle holderne, eller om vi skal finde en anden model:

- Hun skal jo kun gøre det, så længe hun synes, det er sjovt. Og hun kan jo ikke bygge 1000 eller for den sags skyld 100 holdere om måneden. Omvendt er det jo ret tydeligt, at der er marked for holderne. Måske kunne det blive et projekt for Anes skoleklasse eller måske et velgørenhedsprojekt. Det skal vi lige bruge weekenden til at tænke over.

GIFSTORY: Sådan fejrer Lego-ansatte gigantbonussen
GIFSTORY: Sådan fejrer Lego-ansatte gigantbonussen

Men må Ane og hendes far overhovedet sælge kabelholdere bygget af Lego, eller snylter de på Legos varemærke?

Pressechef i Lego Holdning Roar Rude Trangbæk oplyser til metroxpress, at de er 'bekendt' med 'Ane og Co.s' salg og markedsføring af kabelholderne. Han afviser imidlertid at forholde sig til, om 'Ane og Co's' kommercielle brug af lego-figurerne i LEGO's optik er i strid med loven, men siger generelt:

- Der er ikke noget problem med at sælge Lego videre. Man kan jo gå ind på dba.dk og købe brugt Lego, og vi er glade for, at både børn og voksne leger med Lego.

TV: SUPER BOWL - Se reklamerne i LEGO
TV: SUPER BOWL - Se reklamerne i LEGO

LEGO's afvisning af at forholde sig konkret til sagen kommer ikke bag på advokat Troels Wenzel Østergaard fra Selskabsadvokaterne.dk. På den måde har LEGO hverken givet en konkret tilladelse eller afslag på 'Ane og Co's brug af lego-figurerne.

Det betyder, at LEGO på et senere tidpunkt kan skride ind over for 'Ane og Co', for eksempel hvis kabelholderne bliver sat i serieproduktion.

- Det er en gråzone det her. 'Ane og Co.' skriver på deres hjemmeside, at deres kabelholdere er lavet af Lego. Det fremgår 3-4 gange under hver produktbeskrivelse. De læner sig meget tæt op ad at lukrere på LEGO'S varemærke, siger Troels Wenzel Østergaard og tilføjer:

- Hvis Ane ikke havde været syv år og selv samlet de her kabelholdere, men en kinesisk forretningsmand, der havde sat kabelholderne i serieproduktion og solgt dem world wide, er det spørgsmålet, om LEGO ville se på sagen på samme måde. Skalaen har betydning. Hvis produktet bliver vidt udbredt, og det går i stykker, så kan det jo falde dårligt tilbage på LEGO, siger Troels Wenzel Østergaard.

TV: Lavet på under 24 timer: Her er den nye Star Wars-trailer i Lego
TV: Lavet på under 24 timer: Her er den nye Star Wars-trailer i Lego

På den anden side må man godt videresælge og omforme produkter, der er bragt i omsætning, forklarer Troels Wenzel Østergaard:

- Og jeg tror faktisk, at LEGO har en vis rummelig, når først deres produkt er bragt i omsætning. Men man må bare ikke gøre det under det oprindelige varemærke, men det gør 'Ane og Co.' jo heller ikke. De kalder jo ikke holderne for 'LEGO-kabelholdere'. Havde de gjort det, er der ingen tvivl, at det havde været uberettiget lukrering på en anden virksomheds varemærke. Men 'Ane og Co.' ligger i en gråzone, fordi de bruger LEGO's varemærke til at fortælle om produktet.

Dagens boble: Hvad siger Legomanden om 'sit' årsregnskab?
Dagens boble: Hvad siger Legomanden om 'sit' årsregnskab?

Anes far, Anders Søndergaard, fortæller, at han selv kontaktede LEGO onsdag i denne uge for at få svar på, om han og Ane ligger på den rigtige side af stregen.

- Vi havde en rigtig god dialog, og jeg fik at vide, at der generelt ikke er noget problem med at sælge lego videre. Hvis vi ændrer konceptet, vil vi gøre det i dialog med LEGO, så vi holder os inden for rammerne af det tilladte, siger han.


LÆS OGSÅ: 18-årige Nicolai: “Fuck janteloven - jeg er den bedste!”

LÆS OGSÅ: 15-årige Andreas gad ikke være avisbud: Starter firma i stedet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Eksperter: Valget i Rusland er et...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx