Af - 11/09-15 11:26; Opdateret: 11/09-15 11:42

Succes: Dette fik 4 ud af 5 ledige ud af dagpengesystemetSucces: Dette fik 4 ud af 5 ledige ud af dagpengesystemet

Peter Inselseth Jørgensen på 30 år medvirkede i et nyt forsøg på Frederiksberg jobcenter, som fik ham ud af dagpengesystemet.

Bildstrecke im Grossformat »
- Dagpengemodtagere sidder typisk derhjemme. De er ikke i kontakt med andre, og det kan der være noget invaliderende ved. Man skal ikke være alene med sin ledighed, siger Lise Hansen, centerleder i Frederiksberg Jobcenter. - A-kasse systemet er bygget op som, at enten er man lønmodtager eller ej. Der er ikke tænkt i alternative hybridløsninger som er mere tidssvarende. De gloende pæle' advokerer for, at det kræver tilløb for at blive iværksætter, og giver en mulighed for at tage dette tilløb, siger Peter Inselseth Jørgensen. Deltagerne i projektet blev fundet ved, at jobcentret søgte på, hvilke akademiske dagpengemodtagere, der var registeret med en selvstændig bibeskæftigelse. - Vi skal have et mere fleksibeltdagpengesystem, der understøtter, at folk arbejder på en anden måde, end vi har været vant til tidligere. Et dagpengesystem, der er gearet til det moderne arbejdsmarked og fx understøtter iværksætteri, siger formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen. Historien viser jo, at hvis man i stedet for at stække innovative akademikere, giver økonomisk frihed og sætter folk fri, kvitterer de med et drive, der gør, at langt de fleste overgår fra dagpengesystem til at blive selvforsørgende. Det vil være en kæmpe samfundsgevinst, siger Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening. Det viser en opgørelse fra Magistrenes A-kasse af 667 sager fra 2011 til 2013, hvor ledige medlemmer har søgt om at få supplerende dagpenge, mens de byggede en virksomhed op som bibeskæftigelse. Blandt de medlemmer, der fik afslag på deres ansøgning, opgav hver tredje drømmen om at starte egen virksomhed.

Derfor burde initiativet fra Frederiksberg Jobcenter sprede sig til andre jobcentre.

Nyt forsøg i Jobcenter Frederiksberg har fået fire ud af fem ledige akademikere ud af dagpengesystemet. Den historie bringer Dansk Magisterforening i dag.

Jobcenter Frederiksberg har købt en gruppe akademikere fri fra dagpengesystemets stramme regler i et halvt år som en del af et særligt initiativ kaldet 'På gloende pæle'.

Akademikerne gik alle med en idé om at blive selvstændige.

30-årige Peter Inselseth Jørgensen blev færdigudddannet cand.merc i international marketing og management i 2013 og medvirkede i projektet.

Han gik med en tanke om at skabe en platform, hvor gymnasiestuderende kunne komme i dialog med rollemodeller fra de videregående uddannelser, og dermed skabe bedre klarhed omkring deres fremtidige studievalg.

- Min ide krævede massive investeringer for at kunne lykkes. Projektet gav mig redskab til at skabe en demo af min ide, som jeg kunne gå ud og sælge. Det har du på dagpenge nødvendigvis ikke tid, ro og fokus til, siger Peter Inselseth Jørgensen.

To firmaer investerede i hans ide, og i dag er Peter Inselseth Jørgensen selvforsørgende iværksætter. Deltagelsen i projektet bød på flere succesoplevelser blandt andet var hans ide finalist i årets guldæg, en iværksætterkonkurrence afholdt af Saxo Bank. En oplevelse som var med til at styrke ens tro på ens ide og potentiale som iværksætter.

Er du interesseret i penge og forbrug, og vil du opdateres med historier om emnerne, så like MX PENGE.

I stedet for at blive fastlåst i en offerrolle, så giver “De gloende Pæle” en lov til at udleve sin indre iværksætter, hvilket i mit tilfælde gav mig det skub, som muliggjorde lanceringen af min idé.
Det siger Peter Inselseth Jørgensen.

Jobcenter Frederiksberg lejede lokaler til akademikerne, satte deltagerne sammen, så de kunne få glæde af hinandens energi, og hældte viden på dem hver tirsdag om regnskaber, marketing, strategi og kommunikation.

- Jeg er super glad for det prisværdige resultat. Det sætter fokus på, at jobsøgningen er andet end bare at søge to jobs om ugen. For kommende iværksættere kan dét at skabe sig et job blandt andet være at søge projekter og fondsmidler, siger Lise Hansen, centerleder for Akademiker Center og Virksomhedsservice i Frederiksberg.

Ny reform skal sende arbejdsløse hurtigere i job
Ny reform skal sende arbejdsløse hurtigere i job

Hos Dansk Magisterforeningen, som er en fagforening for 47.000 højtuddannede, hæfter formanden sig også ved, at projektet kan komme andre arbejdsløse end akademikerne til gode:

- Jobcenter Frederiksberg har taget et godt initiativ, som vi gerne så blev permanent og udbredt andre steder. Når iværksætterlysten spirer hos akademikere, bliver det omsat til vækst, og det er jobskabende for andre grupper. Så et initiativ som dette har positiv afsmitning på andre end akademikerne, siger formanden, Camilla Gregersen.

Lækket rapport: 9.000 danskere vil årligt miste dagpengene
Lækket rapport: 9.000 danskere vil årligt miste dagpengene

Men begejstringen er ikke nok til, at Kommunernes Landsforening vil gøre en aktiv indsats for at opfordre jobcentrene til at tage samme initiativ som Jobcenter Frederiksberg:

Det er et glimrende projekt, men det er ikke vores opgave at udbrede kendskabet. Gode eksempler må vinde med eksemplets magt.
Det siger chefkonsulent i KL's afdeling for vækst og beskæftigelse, Ulrik Petersen.

Læs også artiklen i Magisterbladet.


LÆS OGSÅ: LISTE: Disse studier har stadig ledige pladser

LÆS OGSÅ: Hård konkurrence: 15.000 ledige slås om 26 fleksjob

LÆS OGSÅ: Kommunerne bruger tre milliarder kroner på tilskudsjob

LÆS OGSÅ: Gartnere savner grønne fingre hos 3F'ere

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx