Af - 16/09-14 12:43

God forretning: Staten tjener på at låne pengeGod forretning: Staten tjener på at låne penge

Staten skal kun betale 99,20 kroner tilbage for hver 100 kroner, den låner. Rentefald er et krisetegn.

Det er en god forretning for finansminister Bjarne Corydon (S) at optage lån på statens vegne. Staten skal kun betale 99,20 kroner tilbage for hver 100 kroner, den lånte ved salg af toårige statsobligationer tirsdag.

Den effektive rente på den to-årige statsobligation blev på minus 0,04 procent. Ifølge Sydbank er det et fald på 0,24 procentpoint siden den seneste auktion i april. Samtidig er det første gang siden kriseåret 2012, at renten er negativ.

- Den prekære situation, hvor den danske stat får penge for at låne, er opstået, fordi alternativet for de banker, som køber toårige statsobligationer er at placere pengene til en endnu mere negativ rente hos enten ECB eller Danmarks Nationalbank, siger makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen i en skriftlig kommentar.

Men i økonomi er der ikke noget, der er godt, uden at det samtidig er skidt for noget andet. Negativ rente er godt for statskassens renteudgifter, men den er samtidig også et krisetegn.

- Den negative rente er et krisetegn, men økonomien er væsentligt stærkere i dag end sidst, den danske stat fik penge for at låne i to år. Det var i 2012.

Priskrig på andelslån: Her er den billigste rente
Priskrig på andelslån: Her er den billigste rente

- Da var der bål og brand i europæisk økonomi, og flere frygtede et decideret sammenbrud i eurozonen. Så galt står det ikke til nu. Der er blevet lagt et nogenlunde tæt låg på gældskrisen, siger Peter Bojsen Jakobsen.

Du taber penge mens de står i banken
Du taber penge mens de står i banken

På den hjemlige scene er økonomien også væsentlig stærkere i dag, end tilfældet var i 2012, selv om udsigterne til økonomisk vækst er beherskede.

Playboy har åndenød: Lever på lånte penge
Playboy har åndenød: Lever på lånte penge

Dyre vennelån er ulovlige i Danmark
Dyre vennelån er ulovlige i Danmark

Den lave rente på den to-årige statsobligation skyldes en forventning om, at ECB - Den Europæiske Centralbank - og dermed også Danmarks Nationalbank - fastholder det rekordlave renteniveau.

Forbrugerrådet: Dette tilbud er vildledning
Forbrugerrådet: Dette tilbud er vildledning

Avis: Lars Løkkes gæld til staten er rentefri
Avis: Lars Løkkes gæld til staten er rentefri

- Samtidig er de lave renter også en cadeau til dansk økonomi, da det er et klart tegn på, at investorerne er yderst komfortable ved at låne penge ud til den danske stat, siger Peter Bojsen Jakobsen, Sydbank.

LÆS OGSÅ: Europæisk rente er historisk lav og tilmed negativ

LÆS OGSÅ: Tips og tricks: Sådan sparer du tusindvis af penge på dit boliglån

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gunnvør om uvenskaber i...
bt.dk
11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Christiania lukker Pusher Street: 'Vi...
bt.dk
Tv-ekspert stiktosset over p-afgift:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx