Af - 27/04-16 04:00; Opdateret: 27/04-16 16:20

Ekspert:  Økologiske fødevarer truer klimaetEkspert: Økologiske fødevarer truer klimaet

Produktionen af økologisk fødevarer belaster klimaet så meget, at der er brug for et alternativ til øko-bølgen, lyder den kontroversielle diagnose fra klima-chef.

Økologisk Landsforening jublede, da Danmarks Statistik for få dage siden offentliggjorde tal, der viste, at danskernes forbrug af økologi igen er steget. Denne gang med 12 procent fra 2014 til 2015 til i alt syv milliarder kroner. Der er gang i en 'positivt spiral', lød det glade budskab fra økologerne, men i klimatænketanken Concito fulgte videnchef Torben Chrintz nyhederne med rynkede bryn.

- Det er desværre ikke nogen god klima-nyhed. De fleste økologiske fødevarer udleder 25-30 procent mere CO2 end et tilsvarende konventionelt produkt, siger han.

Ekspert: Forbrugerne er vilde med økologiske varer
Ekspert: Forbrugerne er vilde med økologiske varer

Hovedforklaringen er, at de økologiske landmænd skal bruge et større landsbrugsareal for at dyrke den samme mængde afgrøder, blandt andet fordi økologerne ikke bruger kunstgødning og pesticider, og da efterspørgslen på fødevarer ikke ændrer sig, er man nødt til rydde skov til nye marker– og det udleder CO2 - for at kunne dyrke samme mængde fødevarer, forklarer Torben Chrintz.

For eksempel udleder produktion af et kilo økologisk hvedemel 1,9 kilo C02, mens almindeligt hvedemel kun udleder 1,5 kilo CO2.

- Forbrugerne ved ikke, hvor stor påvirkning deres fødevarer har på klimaet, og mange tror desværre, at de ikke har et problem, når de køber økologisk. Skal man nå FN's klimamål om, at temperaturen maksimalt må stige to grader, skal vi gøre noget ved vores fødevareproduktion – ellers kan vi simpelthen ikke nå det.
Torben Chrintz, videnschef i klimatænketanken Concito

Klimaudfordringen er ifølge Torben Chrintz så påtrængende, at der er brug for et klimavenligt alternativt til økologien, også selv om det betyder brug af pesticider, som kan have i drikkevandet.

Flere landmænd vil med på den økologiske mælkevogn
Flere landmænd vil med på den økologiske mælkevogn

- Der er behov for et tredje produkt på markedet. Du kan sagtens lave fremragende dyrevelfærd og give dyrene almindeligt konventionelt foder. For eksempel har de fritgående kyllinger i skovene i Pyrenæerne et fabelagtigt liv, og de får konventionelt foder.

Det kalder han 'den tredje vej'.

Er du interesseret i forbrug, privatøkonomi og iværksætteri, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

Men det er forkert at gøre økologi til den store synder i klimadiskussion, mener både Økologisk Landsforening og Coop, der har gjort økologi til en hjørnesten i blandt andet SuperBrugsen.

Både Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og CSR-chef i Coop Thomas Roland, medgiver, at en lang række økologiske fødevarer udleder mere CO2 end tilsvarende konventionelle.

Men økologien har så mange andre fordele, for eksempel frihed for pesticider, at løsningen på klimaudfordringen ikke er at gå uden om den økologiske kylling i køledisken, men i stedet at spise mindre af den – og ikke mindst mindre oksekød, som har et voldsomt klimaaftryk. Det handler om at ændre forbrugernes madvaner, så kød bliver et lille supplement til en kost med mange grøntsager, lyder det fra både Thomas Roland og Per Kølster.

- De 30 procent af forbrugerne, der spiser mest økologi, spiser halvt så meget kød som de 30 procent, der aldrig spiser økologisk. Økologiske forbrugere er på den måde bedre for klimaet. Ikke fordi de vælger økologisk, men fordi de spiser mindre kød. Det er den vej, vi skal, siger Thomas Roland.

LÆS OGSÅ: Danskerne er verdens største økologiske forbrugere

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx