Af Ritzau - 11/10-16 12:49

Det finder du i naturens spisekammer lige nuDet finder du i naturens spisekammer lige nu

Lige nu kan du samle bær, nødder, svampe og æbler i naturen. Du får sjælero, gratis mad og gavner klimaet, når du samler sæsonens frugt.

storybild

Efteråret er ideelt til en tur i skoven for at nyde de smukke farver. Men der er også stadig åbent i spisekammeret. Æbler, bær, nødder og svampe kan med fordel indsamles i øjeblikket. (Billede: Free/Colourbox)

I stedet for at sukke over efterårets rusk og regn, kan du lige nu glæde dig over, at du kan fylde posen med gratis glæder som brombær, hasselnødder, Karl Johan-svampe, slåen, havtorn, porse og masser af saftige æbler i den danske natur.

Og det giver både god appetit og fred i sjælen at komme ud i naturens spisekammer, siger kommunikationschef i Friluftsrådet, Astrid Bjørg Mortensen.

- Det er en verden, der åbner sig. Du genopdager alt det, vores forfædre levede af. Og så er det meget mere bæredygtigt end at gå ned i supermarkedet, siger hun.

Som tommelfingerregel må du samle så mange svampe, bær, frugter og nødder per gang, at det kan være i en bærepose. Engang var det så meget, du kunne have i din hat.

Hvis du tager i skoven for at "sanke", som det hedder, skal du være opmærksom på, at to tredjedele af landets skove er privatejede. Her må du kun sanke det, du kan nå fra vej og sti. I statsejede skove må du samle overalt.

Netop nu vil du mange steder i landet kunne finde vilde æbler, der er særdeles velsmagende i år efter et par varme uger i foråret og en omskiftelig sommer. Det betyder masser af plukkeklare sorter som Ingrid Marie, Gala Must, Elstar og Cox Orange.

Ifølge Naturstyrelsen vil du ofte kunne finde æbletræer på stier omkring jernbanespor, fordi passagerer i årenes løb har smidt æbleskrog ud af vinduerne.

- Vi har også vilde æbler i vores skove, fordi skovene mange steder er gamle æbleplantager, der er blevet plantet til. Sådan er det for eksempel i Kongelunden på Amager, men også andre steder, fortæller naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen.

Hvis dine tænder løber i vand ved tanken om en varm suppe, risotto eller pastaret med friske svampe, er der også gode nyheder.

- Nu får vi en del regnvand. Og det betyder, at vi i de kommende uger får en hel del svampe. Jeg anbefaler, at man allierer sig med en god svampebog, så man ikke ender med at spise noget forkert. Er du i tvivl, så lad være med at spise det, siger Jes Aagard.

Særligt rørhatte smager dejligt og lette at have med at gøre. Karl Johan-svampen hører til rørhattene og er ideel til en gang risotto eller pasta med fløde.

Fakta: Det kan du også finde netop nu

- Slåen: Bærrene fra slåenbusken kan du bruge til kryddersnaps. Du kan også salte dem og spise dem som oliven.

- Havtorn: Brug den til sirup, marmelade og gelé. Du kan også lave en glimrende havtorne-snaps.

- Hasselnødder: Hvis du vil gemme nødderne, er det et godt tip at grave dem ned i jorden, ligesom egernet og skovskaden gør det. Så bevarer nødderne en passende fugtighed. Kom dem i en gammel strømpe, før du graver dem ned.

- Pors: Pors er en slægt af lave buske, der vokser i hele landet, men særlig i de jyske højmoser og på heder, hvor den trives i den sure jord. Blade og bær kan bruges som smagsgiver i snaps og øl.

- Brombær: Brombærret siges at kunne holde sygdomme på afstand, hvis du spiser dem dagligt. I hvert fald indeholder de mange vitaminer, mineraler, fibre og antioxidanter. Hvis du trodser buskens forsvar af spidse torne, vil du finde et bær, der er modent og velsmagende i oktober.

Kilder: Friluftsrådet, Naturstyrelsen

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx