Af Niels Thimmer - 03/01-14 06:10

Vil bruge din pension til at redde unge landmændVil bruge din pension til at redde unge landmænd

AP Pension bruger 600 millioner kroner på indkøb af danske gårde, som skal drives af unge landmænd. Men det er ikke kun godgørende virksomhed: Der er et godt afkast i sigte på pensionen.

storybild

Flere tusinde landmænd har en gæld,der er langt større end værdien af deres ejendom, og mange af de teknisk insolvente bedrifter kører samtidig med underskud. Det er altså nødvendigt løbende at øge gælden for at kunne betale regningerne. Selv om den økonomiske situation er fortvivlende forsøger landmændene at få hverdagen og driften til at fungere. Det bedste de kan håbe på er, at de efter et langt livs arbejde får lov til at slippe fra bedriften uden gæld. Karsten Weinkouff har arbejdet på gården i 34 år, men erkender, at selv hvis han hænger på 15 år mere, kommer han formentlig til at gå derfra med tomme lommer. Han er en rimelig positiv person, men alligevel berørt af situationen og presset. Selv om økonomien er kørt af sporet, er han rent fagligt en dygtig landmand med høj produktivitet. Derfor lader banken ham blive på gården. (Billede: Christian Klindt Sølbeck)

Pensionsselskabet AP Pension rækker nu hånden ud mod de unge danske landmænd, der i årevis har kæmpet en forgæves kamp for at låne penge til køb af en gård.

Regeringen giver julegave til landmændene
Regeringen giver julegave til landmændene

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

AP Pension har sat 600 millioner kroner af til opkøb af danske gårde, og den første handel - en sjællandsk kvægbedrift på 190 hektar - er netop kommet i hus.

Danske landmænd skylder milliarder
Danske landmænd skylder milliarder

Det ventes, at AP Pension vil opkøbe yderligere op mod 10 gårde i løbet af dette halvår.

AP venter, at investeringen vil give et attraktivt afkast, men samtidig åbner den nye muligheder for unge landmænd, som de seneste år har kæmpet forgæves for at låne penge til købet af deres første gård.

Selvmord blandt landmænd i voldsom vækst
Selvmord blandt landmænd i voldsom vækst

De unge landmænd kan nu indgå 10-årige aftaler om at drive gårde, som AP Pension ejer. Landmændene skal betale "husleje" til AP, men får til gengæld lov at beholde overskuddet fra driften.

Når de 10 år er gået, kan landmanden købe gården.

Banker presser økologer til at stoppe
Banker presser økologer til at stoppe

- De seneste år har det været utroligt vanskeligt for unge landmænd at få finansieret købet af deres første gård.

- Dette lyder som en interessant og spændende løsning, som kan hjælpe nogle af de unge i gang, vurderer Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, til Jyllands-Posten.

Her er kravet til landmændenes lort
Her er kravet til landmændenes lort

Hos landbrugets største långiver, Nykredit, ser man positivt på AP Pensions køb.

- Det skaber en mulighed for, at unge landmænd kan komme ind i erhvervet og vise, hvad de dur til. Om 10 år kan vi måske overtage finansieringen. Landbruget har lige nu brug for mere kapital, end de traditionelle kilder kan levere.

Mælken er billigere i dag end i 1980
Mælken er billigere i dag end i 1980

- Derfor er det fint, at vi får et alternativ, siger Poul Erik Jørgensen, vicedirektør i Nykredit til avisen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
AFSTEMNING: Hvem har været...
bt.dk
De ryddede op i bedstefars hus: Han...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx