Af - 28/05-14 12:27; Opdateret: 28/05-14 12:51

Dansk økonomi vokser – men ikke ind i himlenDansk økonomi vokser – men ikke ind i himlen

Der er forårstegn i dansk økonomi. BNP voksede med 0,9 procent i årets første kvartal og er nu på før-krisen-niveau. 7.700 flere er kommet i job.

storybild

Der er ved at komme gang i væksten igen, viser nye tal fra Danmarks Statistik. (Billede: polfoto/arkiv)

Regeringen har sagt det, og økonomer har forsigtigt bakket op: Der er forårsstemning i dansk økonomi. Nu bekræftes det af hårde tal fra Danmarks statistik, som netop har fremlagt nationalregnskabet for første kvartal 2014.

Dansk økonomi målt som BNP voksede med 0,9 procent i årets første kvartal i forhold til 4. kvartal 2013 og med 1,4 procent sammenlignet med første kvartal 2013. Det betyder, at dansk økonomi nu er på niveau med første kvartal 2008, før krisen indtraf - hvis man betragter økonomien eksklusiv råstofindvinding.

Økonomer: Opsvinget er lige på trapperne
Økonomer: Opsvinget er lige på trapperne

Væksten har smittet positivt af på beskæftigelsen, som er steget med 7.700 fuldtidspersoner i første kvartal og med 28.000 sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Finansminister Bjarne Corydon (S) mener, at stigningen er tegn på, at regeringens politik på området virker.

- Det har været en hovedprioritet for regeringen at få danskerne i arbejde, og derfor er det meget positivt, at tallene viser, at beskæftigelsen er steget med næsten 30.000 personer på et år, siger han til Ritzau.

Væksten afspejler især fremgang i produktionen inden for industri, handel og transport, men også det private forbrug – især køb af nye biler – bidrager til fremgangen, skriver Danmarks Statistik.

Dette er ved at splitte Danmark i to dele
Dette er ved at splitte Danmark i to dele

Der er tale om en pæn vækst, men ifølge Dansk Bank på en lidt billig baggrund, da væksten skal ses i forhold til et svagt sidste kvartal i 2013.

Samtidig gør cheføkonom i Dansk Bank Steen Bocian opmærksom på, at den pæne stigning i det private forbrug på 2,0 procent i første kvartal skyldes tekniske forhold omkring forsikringsudbetalingerne til danskerne i forbindelse med stormene Bodil og Allan.

Renser man privatforbruget for forsikringsudbetalingerne, lander man på en stigning i privatforbruget på omkring 0,4 procent.

- Dagens tal viser, at vi er på vej ud af den økonomiske krise - men der er et stykke til, at man kan tillade sig at kalde det økonomisk opsving, lyder det fra Steen Bocian.

Ministre jubler over ny metro: Skaber flere arbejdspladser
Ministre jubler over ny metro: Skaber flere arbejdspladser

De økonomiske vismænd fremlagde i går deres forventninger til dansk økonomi. De forventer en vækst i dansk økonomi på omkring 1,4 procent i år, to procent i 2015 stigende til omkring 2,5 procent i 2016.

Vismændene sætter blandt andet deres lid til, at danskerne vil begynde at bruge flere penge. Andre økonomer er imidlertid skeptiske, da danskerne stadig har stor gæld og lille friværdi i deres boliger som følge af den bristede boligboble.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Myndighederne advarer: Voldsomt...
bt.dk
Rikke Chili faldt om i junglen: Det...
bt.dk
Klopp efter vild målfest: Det var tæt...
bt.dk
Nyt regnskab: Kongehuset har tabt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx