Af - 05/04-16 08:00

Hver femte har en kollega der lugter af svedHver femte har en kollega der lugter af sved

Samarbejdsvanskeligheder og bagtaleri. Det kan ifølge eksperter være nogle af konsekvenserne ved at have en ildelugtende kollega. Det har hver femte, viser ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »
- I min klasse var der en, der ofte lugtede af sved. Det var som om, sveden sad i hans tøj. Som om, det ikke blev vasket ordenligt. Men hans lugt var ikke noget, vi sådan rigtig snakkede om. Jeg sagde det heller ikke til ham, for jeg kendte ham ikke så godt, og det er jo lidt noget mærkeligt noget at sige til folk. - Ja på studiet, men det er ikke noget, som jeg tænker meget over. Det er en af de små ting i hverdagen, som man ikke tænker så meget over, men som er irriterende. Jeg synes dog dårlig ånde er værre. - Ja, det kan jeg sagtens nikke genkendende til. Jeg tror, problemet var, at vedkommende vaskede sit tøj på 40 grader i stedet for 60 grader og ikke brugte en ordentlig deodorant. Men jeg italesatte aldrig problemet overfor vedkommende, da det er svært at få sagt på en god måde og aldrig særlig rart at få at vide. Jeg ville kunne sige det til mine teenagebørn, men ikke til en kollega. Majken Lorelei Matzau, der er indehaver af og direktør i Matzau Erhvervspsykologer, fortæller, at der er lavet masser af undersøgelser, som viser, at kropslugt er utrolig vigtig for den måde, vi omgås og tænker om hinanden. - Kropslugte er et ubevidst sprog, vi har med hinanden, siger Majken Lorelei Matzau. Peder Wolkoff, der er indeklimaforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, forklarer, at det kan være et irritationsmoment og give anledning til en mental forstyrrelse, hvis man arbejder i sin kollegas svedlugt. Det er intimt og grænseoverskridende at være i nærheden af en person, hvis lugt optager hele lokalet, mener Majken Lorelei Matzau. - Hvis nogen siger til dig, at du har en dårlig kropslugt, er der ikke grund til at blive såret eller vred. Se det i stedet som en kærlig tjeneste fra dine kolleger. En gave, du kan vælge at tage imod, siger erhvervspsykolog Majken Lorelei Matzau. - Der er en lille del af befolkningen, der ikke kan tåle lugte, og for dem vil rigtig mange former for lugter være generende, siger Peder Wolkoff. Han forklarer dog, at det er en meget lille procentdel af befolkningen, der har det sådan, og han er overrasket over, at det er så mange, der ifølge den nye undersøgelse, er generet af dårlig kropslugt. - Der vil dog altid være lugte, af forskellig art, der påvirker indeklimaet og luftkvaliteten – og det har selvfølgelig også en effekt på produktiviteten. Majken Lorelei Matzau forklarer, at det for nogle kan være lige så generende, at en kollega lugter for meget af parfume, som det kan være, hvis nogle lugter af sved. - Der kan være mange generende lugte på arbejdspladsen. Kolleger, der ryger, kan også lugte dårligt, og man kan også lugte sådan lidt muggent eller af kælder, siger hun. Deltagerne er blevet spurgt: - Synes du, at ens leder/chef burde tale med en medarbejder, hvis han/hun lugter? Ja: 62 % Nej:14 % Ved ikke: 23%

Metroxpress tog på gaden og spurgte folk, om de har eller har haft en kollega eller studiekammerat, som ofte lugter eller lugtede af sved.

Sure tæer, armsved eller fedtet hår. Det kan være nogle af grundene til, at folk lugter dårligt. En gene, som flere danskere er plaget af på deres studie eller arbejde.
 
Næsten hver femte, som studerer eller er i job, svarer nemlig i en ny undersøgelse, at de har en eller flere arbejdskolleger eller studiekammerater, som lugter grimt af sved eller andre kropslugte. Undersøgelsen er udarbejdet af YouGov for metroxpress.
 
Majken Lorelei Matzau, der er indehaver af og direktør i Matzau Erhvervspsykologer, er overrasket over, hvor mange der døjer med en ildelugtende kollega. Et problem, der kan have konsekvenser:
 
- Hvis nogen har en påfaldende kropslugt, går det ubevidst ind og påvirker vores indtryk af personen, og det ændrer vores relation til vedkommende. Eksempelvis vil flere undgå at samarbejde med den lugtende kollega, siger erhvervspsykolog Majken Lorelei Matzau.

Interesserer du dig for arbejdsmiljø og arbejdsforhold, og vil du opdateres om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.
 
Hun forestiller sig også, at en lugtende kollega kan give anledning til, at de andre på arbejdspladsen vil bagtale kollegaen.

Det senarie nævner Eva Gemzøe Mikkelsen også. Hun er arbejds- og organisationspsykolog i konsulentvirksomheden CRECEA, og har forsket i mobning på arbejdspladsen.
 
- Jeg kender ikke til nogen forskning, der siger noget om, hvorvidt folk, der lugter af sved, skulle være mere udsat for mobning, men jeg kunne forestille mig, at gentagne og vedvarende negative bemærkninger til en kollega som lugter, kan opleves som udtryk for mobning siger Eva Gemzøe Mikkelsen.

Ny forskning: Tøj og møbler, der lugter af røg kan gøre dig syg
Ny forskning: Tøj og møbler, der lugter af røg kan gøre dig syg

Blandt andet derfor mener erhvervspsykolog Majken Lorelei Matzau, at man som kollega bør gøre sin lugtende kollega den tjeneste, at italesætte problemet.
 

Det er et sårbart emne at tale om, fordi det ikke er nemt at sige til sin kollega, at han eller hun lugter af sved, men det svarer alligevel til, at ens kollega går rundt med et stort stykke spinat mellem tænderne, uden nogen siger noget.
Det siger Majken Lorelei Matzau.
 

Men det er de færreste, der vælger at tage fat i den kollega, der spreder stanken. 14 procent, af de deltagere, der i øjeblikket har en lugtende kollega eller studiekammeraet, har fortalt vedkommende, at han eller hun lugter, mens 86 procent ikke har. Undersøgelsen viser også, at 62 procent mener, chefen burde tale med medarbejderen om det.
 
- Som leder bør man selvfølgelig påpege overfor en medarbejder, hvis man som leder bemærker at medarbejderen lugter af sved. Hvis man som medarbejder er generet, synes jeg, man diskret skal gå til kollegaen frem for at gå til chefen, siger Majken Lorelei Matzau.

Selvom lugtproblemet måske ikke kan løses ved at gøre den ildelugtende kollega opmærksom på stanken, så kan samtalen alligevel have en positiv effekt på lugten, fortæller Peder Wolkoff. Han er indeklimaforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
 

Jeg ved fra tidligere forskning, at lugten får en mindre betydning, hvis man ved, hvor lugten kommer fra, og hvorfor den er der.
Det siger Peder Wolkoff.
 
Det kan altså være, at din stinkende kollegas forklaring, kan give dig en større forståelse, som letter på irritationen.
 

LÆS OGSÅ: Så farligt er det at holde sig, når man skal tisse

LÆS OGSÅ: Dansk øjenvidne: Der er pludselig røg og det lugter brændt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Pizzeria-ejer idømt to års fængsel:...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Folk har sablet Tivoli ned for det i...
bt.dk
Klavs Bruun forstår det ikke: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx