Af - 13/02-14 11:14

Kassedamer kæmper for overlevelseKassedamer kæmper for overlevelse

Forlængede åbningstider giver flere jobs til billige ungarbejdere i supermarkederne. Men lønnen følger ikke med de skæve arbejdstider. Fagforbund efterlyser bedre vilkår

storybild

Kassedamer er truet af ung og billig deltids-arbejdskraft. Lukkelobens udvidede åbningstider påvirker ikke lønnen, og det gør det svært at tjene til dagen og vejen for kassedamerne, mener HK Handel (Billede: Polfoto)

Den nye lukkelov har efterhånden gjort åbningstiderne så flexible, så man kan gå ned og handle i pyjamas og nathue, hvis man får lyst til en late-night snack. Men de forlængede åbningstider har en anden effekt. Butikkerne ansætter i højere grad billige ungdomsarbejdere, og lønnen følger ikke med de udvidede arbjedstider. Det skriver Avisen.dk.

Dumt tilbud koster butik 38 millioner
Dumt tilbud koster butik 38 millioner

De unge deltidsansatte gør det muligt at holde længe åbent for de samme lønkroner, hvilket vil sige, at de uddannede butiksassistenter trues på levebrødet.

'Dumb Starbucks': Mystisk kaffe-parodi dukket op i L.A.
'Dumb Starbucks': Mystisk kaffe-parodi dukket op i L.A.

Derfor kræver fagforbundet for de butiksansatte, HK Handel nu, at man laver særregler for deltidsansatte og skriverdem ind i den nye overenskomst, der skulle være på trapperne.

H&M søger nye græsgange
H&M søger nye græsgange

HK Handel frygter nemlig, at uddannede salgsassistenter skubbes ud af branchen til fordel for de billigere arbejdskraft, og at salgsassistenterne må tage ekstrajobs for at tjene til dagen og vejen.

- Det voksende antal af deltidsansatte er et stort problem. Det er et af de meget vigtige emner for os. Vi vil gerne have, at det at være ansat i en butik stadig er noget, man kan leve af, siger Per Tønnesen, formand i HK Handel.

Til kamp mod skraldere: Netto-ansat med klorin-dunk
Til kamp mod skraldere: Netto-ansat med klorin-dunk

Fra 2003 til 2012 er over 13.200 fuldtidsjob på butiksområdet forsvundet, mens der er skabt 34.700 flere job på deltid, viser beregninger fra HK Handel.

Vildt! Så mange danskere har stjålet fra butik
Vildt! Så mange danskere har stjålet fra butik

Det er første gang, at overenskomsten for butiksansatte skal fornyes, siden et politisk flertal afskaffede lukkeloven, og ifølge arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet har de lange åbningstider skubbet endnu flere fuldtidsansatte ud i kulden:

- Der er en anderledes situation efter liberaliseringen af lukkeloven. Mange forretninger dækker de lange åbningstider ind med fleksible og ofte unge løsjobbere, og det sætter helt klart det uddannede personale under hårdt pres, siger han.

HK Handel vil have, at deltidsansatte skal tilbydes de timer, der bliver til overs, når andre deltidsansatte holder op. På den måde skal butiksansatte over tid kunne tilkæmpe sig en fuldtidsstilling. Derudover, at mindst halvdelen af medarbejderne skal være ansat fuld tid, forklarer Per Tønnesen.

Dansk Erhverv, der udgør modparten i forhandlingerne om en ny overenskomst, ønsker ikke at udtale sig:

- På grund af de igangværende overenskomstforhandlinger ønsker vi ikke at udtale os om emner, som vi mener, hører til ved forhandlingsbordet, siger direktør Laurits Rønn.

Dagligvaregiganten COOP vil heller ikke at forholde sig til de aktuelle forhandlinger.

Men informationsdirektør Jens Juul Nielsen bekræfter, at lange åbningstider gør fuldtidsarbejde i branchen til en sjældenhed:

- Lønomkostningerne er jo også vigtige, for vi sælger jo ikke flere varer, bare fordi vi holder åbent flere timer. Vi er nødt til at styre lønomkostningerne. Og derfor kan du også se, at der er flere under 18 år, som arbejder i dagligvarebranchen i dag, siger Jens Juul Nielsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Formodet seriemorder anholdt: USA i...
bt.dk
Stor fødevarekontrol afslører massiv...
bt.dk
Skole forbød eleverne at fejre blå...
bt.dk
Måtte udgå med skrækskade: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx