Af Ritzau - 18/11-16 08:26

Dronningen af USA's økonomi sender euro i historisk faldDronningen af USA's økonomi sender euro i historisk fald

Det er blevet dyrere at tage til USA eller købe ting, der bliver handlet i dollar. Euroen er faldet i ti dage.

storybild

Det er blevet dyrere at købe dollar. (Arkivfoto) (Billede: Free/Colourbox.com)

Den europæiske valuta, euroen, er svækket markant over for den amerikanske dollar, siden Donald Trump i sidste uge vandt USA's præsidentvalg.

Torsdag forlængede den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, den udvikling i sin tale til kongressen. Det har sendt euroen i en historisk lang nedtur over for dollar.

- Lige nu handler hele historien om dollar, siger seniorøkonom ved ANZ Bank New Zealand Philip Borkin til Bloomberg News.

Med svækkelsen af euro over for dollar torsdag aften og natten til fredag er euroen svækket i ti dage i træk over for den amerikanske valuta.

Det er ifølge Financial Times den længste periode med fald nogensinde.

Siden begyndelsen af november er euroen svækket til 1,06 dollar for en euro fra 1,11. Det er det laveste niveau i et år, og går den under 1,05, vil det være det svageste niveau i mindst 10 år.

Donald Trumps sejr styrkede dollaren, fordi USA's kommende præsident forventes at være endog meget imødekommende over for det amerikanske erhvervsliv.

Han har blandt andet meldt ud, at han vil fjerne regulering af bank- og oliesektoren.

Torsdag aften satte den amerikanske centralbankchef så yderligere kog under dollaren, da hun sagde, at centralbanken ikke har ændret sit syn på økonomien, selv om Donald Trump er valgt til præsident.

Dermed indikerer Janet Yellen, at centralbanken vil hæve renten på sit møde i december. En rentestigning gør det mere attraktivt at være i en valuta og styrker den derfor gerne.

- Alle, der ikke troede, at der vil komme en rentestigning til december, er nu kommet over i lejren til dem, der tror, at der kommer en, siger chef for valutastrategi hos banken RBC Sue Trinh.

For danskere betyder euroens svækkelse over for dollar, at det nu koster 7,02 kroner at købe en dollar mod 6,68 i begyndelsen af måneden. Midt på året kunne en dollar købes til 6,45 kroner.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx