Af - 21/07-15 19:11; Opdateret: 21/07-15 23:05

Giver du drikkepenge, når du spiser ude i Danmark?Giver du drikkepenge, når du spiser ude i Danmark?

Drikkepenge? Noget du sjældent er i tvivl om, at du bør give, når du er i udlandet. Men skal man give drikkepenge, når man spiser ude i Danmark. Hør hvad eksperterne siger.

Bildstrecke im Grossformat »

Skal man give drikkepenge i Danmark? Det spurgte Metroxpress læserne om. Læs udpluk fra debatten her.

Giver du drikkepenge, når du er ude at spise i Danmark? Det spørgsmål stillede metroxpress vores læsere, og meningerne var meget delte. Metroxpress har spurgt eksperter i branchen, og her er der heller ikke noget entydigt svar:

Juridisk og lovmæssigt er drikkepengene afskaffet i Danmark, men sandheden er, at man ikke i praksis har afskaffet drikkepenge. For eksempler forventer mange taxichauffører at få drikkepenge. Det kan altså godt være en norm, selvom det ikke er lovpligtigt.
Det siger Jørgen Kønigshøfe, sekretariatschef i brancheforeningen, Danmarks Restauranter & Cafeer.

Men han påpeger, at Danmark har et system, der underbygger, at folk giver drikkepenge. Du har sikkert prøvet at skulle betale med dankort på en resturant, hvor du forinden betalingen er blevet mødt med det digitale spørgsmål: ”Ønsker du at give drikkepenge?”.

- Det vi hører er, at folk har det fint med, at de får lov til at tage stilling til drikkepenge-spørgsmålet i skærmdialogen. De bliver jo ikke spurgt direkte om det. De kan bare svare nej, siger Søren Winge, pressechef for Nets, der er nordisk udbyder af betalings-, kort- og informationssystemer.

Søren Winge forklarer, at det er op til den enkelte butik at vælge, om deres terminal skal indeholde drikkepenge-spørgsmålet. Drikkepenge-funktionaliteten i betalingsterminalerne er nemlig en teknisk funktionalitet, der findes på de fleste terminaler. Nets har tilbudt denne mulighed siden 2007.

Hvis du trykker ja og indtaster et beløb, kan du dog ikke forudsige, hvem dine drikkepenge går til.

Det er op til den enkelte virksomhed, hvordan de fordeler drikkepengene. Langt de fleste steder får medarbejderen drikkepengene på den ene eller anden måde. Nogle steder fordeler man dem ud på alle medarbejderne, og andre steder får den enkelte medarbejder pengene.
Det siger Erhvervsjuridisk chef i Horesta (hovedorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet) Kaare Friis Petersen.

Ligesom, du ikke ved, hvem dine drikkepenge går til, kan du ifølge Jørgen Kønigshøfer heller ikke regne med, at drikkepenge er udtryk for kundetilfredshed.

- Engang var drikkepenge udtryk for kundetilfredshed, men nu er det mere noget, folk giver, fordi det bare er noget, man gør. Dog giver de selvfølgelig ikke drikkepenge, hvis de har fået en dårlig oplevelse, siger Jørgen Kønigshøfer.


Jørgen Kønigshøfer siger, det er normalt, at man i Danmark - hvis man altså vælger at give drikkepenge, give 10-15 procent af den samlede regning.


LÆS OGSÅ: GUIDE: Det skal du give i drikkepenge

LÆS OGSÅ: Tjener i tårer: Derfor fik hun for mange drikkepenge

LÆS OGSÅ: Taxachauffør kunne ikke tro sine egne øjne, da kunde gav drikkepenge

LÆS OGSÅ: Fuld mand gav halv million i drikkepenge: Endte i fængsel

LÆS OGSÅ: Jensen's Bøfhus tager de ansattes drikkepenge

LÆS OGSÅ: Tjener fik kæmpe beløb i drikkepenge efter elendig service

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Klaus' kæreste gik fra ham på grund...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx