Af - 08/12-16 17:27

Top fem: Her er de mest populære julegaver i årTop fem: Her er de mest populære julegaver i år

Danskerne giver væsentligt anderledes julegaver end andre europæere. Det viser en ny undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »
Før du handler, skal du sikre dig, at virksomheden er placeret i Europa og ikke blot udgiver sig for at være det. Hvis firmaet ikke er europæisk, kan du være dårligt stillet rent rettighedsmæssigt. Kig efter virksomhedens adresse. Den står typisk på hjemmesiden, og kan give dig et praj om, hvorvidt virksomheden altså har til huse i Europa. OBS! Det er ikke nok, at sidens URL-kode har en europæisk adresse, som eksempelvis '.dk' eller '.uk'. Det kan sagtens være en kinesisk virksomhed, der har købt et europæisk domænenavn. Kan du ikke finde en adresse på firmaets hjemmeside, kan du undersøge firmaets adresse ved at google dig frem til ejeren af virksomheden, og herefter tjekke hvor i verdenen ejeren bor. - For eksempel kan du finde ud af, i hvilket navn firmaet er oprettet, på siden 'Whois.com', siger  Forbruger Europas leder Lars Arent til metroxpress - Google dig frem til andres mening om - og oplevelser med - den virksomhed, som du overvejer at handle med, råder Forbruger Europas leder Lars Arent. En virksomhed er formegentlig for god til at være sand, hvis firmaets produkter er meget billigere end konkurrentens. - Notér, om priserne stikker ud. Er priserne meget billigere end konkurrenternes, er det et tegn på, at tingene ikke er, som de skal være, siger Lars Arent. Når du har tjekket, at virksomheden ser ud til at være til at stole på, så husk at betal med betalingskort. Sådan er du bedre stillet, hvis du ender med at købe af en svindler (se hvorfor du er bedre stillet i råd 8). - Undgå at lave bankoverførsler, for her er banken ikke forpligtet ti at kunne trække penge tilbage. Giv aldrig dine kortoplysninger til virksomheden i en mail, råder Lars Arent. - Tjek, at betalingen sker i et sikkert miljø. Det kan du sikre dig ved at tjekke, om der er en hængelås inde i URL'en, siger Lars Arent. Er uheldet alligevel ude, og du altså ikke har fået den vare, du har betalt for, så start med at få kontaktet den erhvervsdrivende og gør opmærksom på problemet. - Hvis folk klager hos Forbruger Europa spørger vi altid, om de har gjort virksomheden opmærksom på problemet. Har de ikke det, venter vi med at begynde en klagesag til det er sket. Det kan jo sagtens være, at vareren blot er forsinket, eller virksomheden har kludret i det, uden det er med vilje, siger Lars Arent. Hvis virksomheden ikke er til at tale med, så kan du gå til din bank - hvis altså du har betalt med betalingskort. - Du kan få din bank til at hjælpe dig med at hive pengene tilbage igen, så længe betalingen er sket via betalingskort. Sådan er de regler, der knytter sig til at bruge et kreditkort eller et dankort. Det er en af de hurtigste veje til at få det hele godt igen, siger Lars Arent. Du kan helt gratis klage til Forbruger Europa. Det er et klagenævn for alle. Forbruger Europa er en offentlig myndighed etableret i samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og EU-kommissionen. Du kan også gå til andre klagenævn, men hos de fleste koster det penge.

Otte råd til, hvordan du sikrer dig, at du ikke bliver fuppet, når du handler julegaver i udenlandske netbutikker. Rådene involverer både processen før, under og efter handlen.

”Næ, et gavekort!”

Sådan vil reaktionen lyde blandt hundredtusindvis af danskere juleaften.

En julehandelsanalyse fra Deloitte, som er baseret på interview med 6.500 forbrugere, viser nemlig, at gavekortet både er det foretrukne ønske og den foretrukne gaveidé.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om blandt andet forbrug og julebudget.

Men gavekortet er knapt så populært i resten af Europa. Her er bøger det absoulutte julegavehit.

- Europæerne juleindkøbsliste består i år af bøger, kosmetik, chokolade, tøj og sko i netop den rækkefølge. Her vælger man typisk de klassiske gaver, som også vejer lidt i hånden, når man giver dem. Samtidig giver man i langt højere grad mad og drikke som julegave. Det er også væsentligt anderledes end i Danmark, siger Peter Mølkjær, der er forbrugerekspert i Deloitte i en pressemedddelelse.

Der er udsigt til flere pakker under træet i år
Der er udsigt til flere pakker under træet i år

Han har også en god forklaring på, at gavekortet er blevet så populært blandt danske forbrugere:

Analysen af julehandlen viser, at danske forbrugere er inkonsekvente, eftersom mange helst vil have penge til jul, men ingen ønsker at give dem. Det problem løser gavekortene, fordi de giver modtageren en valgfrihed, samtidig med at der trods alt er en smule mere sjæl i dem end blot en 100-kroneseddel i en kuvert

Romantisk julefoto går viralt: Kan du se, hvad der er galt?
Romantisk julefoto går viralt: Kan du se, hvad der er galt?

Analysen viser også, at sko og tøj er et mindre populært julegaveønske i år. Værst står det dog til for Blue-ray og DVD’er, som for første gang i mange år ryger ud af top 10.

- Når det gælder elektronik, er det klart, at der er sket store ændringer, efter streaming er kommet til. Sidste år var det således CD’en, der måtte forlade top 10. I år er turen kommet til Blue-ray og DVD. De vil forventeligt være stort set forsvundet ud af julehandlen om ganske få år, siger Peter Mølkjær.

Det vil danskerne give hinanden i år


Gavekort (nr. 3 i 2015)


Bøger (nr. 2 i 2015)


Kosmetik og parfume (nr. 4 i 2015)


Tøj og sko (nr. 2 i 2015)


Smykker og ure (nr. 6 i 2015)

Om undersøgelsen

Deloittes årlige analyse af julehandlen gennemføres både i Danmark og i en række europæiske lande. Mere end 6.500 forbrugere har deltaget i undersøgelsen, heraf 760 fra Danmark.

LÆS OGSÅ: Denne gave hader mange single-kvinder

LÆS OGSÅ: Sådan får du glæde af amerikanske rabatter

LÆS OGSÅ: Spar penge på julegaverne i Sverige

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ronaldo chokerer under interview: Er...
bt.dk
Salah gik grædende fra banen: Hans...
bt.dk
Her er den overraskende sandhed om...
bt.dk
Efter stort FCK-chok: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx