Af - 04/07-16 19:23

Vi går slik-amok i grænsebutikkerne i sommerferienVi går slik-amok i grænsebutikkerne i sommerferien

Hver tredje danske husstand forventer at handle i tyske grænsebutikker denne sommer. Salget af slik boomer og er steget med 65 procent siden 2010.

storybild

Selv om den danske sodavandsafgift er sløjfet og ølafgiften er sænket, valfater danskerne fortsat til de tyske grænsebutikker. (Billede: scanpix/arkiv)

Dåsesodavand, slik,chokokade, øl, vin og spiritus. Mange af os bruger lige så gerne tiden i en tysk grænsebutik som på at dase ved stranden eller i sommerhuset. Faktisk forventer hver tredje danske husstand at handle i tyske grænseshops denne sommer, viser en undersøgelse, som analysebureauet Norstat har foretaget for Dansk Erhverv.

Ikke overraskende er grænsehandlen mest udbredt blandt sønderjyder og andre danskere i Region Syddanmark, hvor over halvdelen forventer at grænseshoppe denne sommer, men selv i Region Hovedstaden forventer hver femte at fylde indkøbsvognen syd for grænsen.

Nethandel vil slå grænsehandlen næste år
Nethandel vil slå grænsehandlen næste år

- Det er blevet endnu mere attraktivt at grænsehandle slik og chokolade, da afgiften på disse varer er steget med 83 procent i Danmark siden 2009, mens der slet ingen afgift er på slik og chokolade i Tyskland, og samtidig kun den lave tyske fødevaremoms på syv procent.

Marie Louise Thorstensen, chefkonsulent i Dansk Erhverv, om at grænsehandlen med slik/chokolade er steget med 65 procent siden 2010,mens salget af sodavand er faldet, efter den danske sodavandsafgift blev fjernet i 2013.


Er du interesseret i forbrug og privatøkonomi, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

Mens danskernes sommerbudget nyder godt af hver en krone sparet, er den omfattende grænsehandel skidt for de lokale købmænd og supermarkeder herhjemme og dermed også for beskæftigelsen, lyder det fra Marie Louise Thorstensen, chefkonsulent i Dansk Erhverv, der repræsenterer mere end 17.000 virksomheder.

Derfor skal du ALDRIG drikke direkte fra dåsen
Derfor skal du ALDRIG drikke direkte fra dåsen

- For mange er det nok blevet lidt af en tradition – uden at tænke på, at det går ud over omsætningen for købmanden og supermarkedet i den by, man bor i, siger hun.

Sammenholdt med en tilsvarende undersøgelser fra sidste år, ser det ud til at danskerne vil grænsehandle lidt mindre denne sommer. Sidste sommer angav 37 procent af danskerne, at de ville grænsehandle. Det lille fald skyldes ifølge Dansk Erhverv, at sodavandsafgiften herhjemme blev fjernet i 2013, ligesom ølafgiften blev sat ned med 15 procent.

Dansk Erhverv klager over manglende tysk dåsepant
Dansk Erhverv klager over manglende tysk dåsepant

Samtidig angiver syv procent af danskerne i den nye Norstat-måling, at de som følge af grænsekontrollen har grænsehandlet mindre end de plejer siden nytår.

Fra 2013 til 2015 er den danske grænsehandel faldet med cirka tre milliarder kroner til 8,9 milliarder kroner, viser tal fra Skatteministeriet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx