Af Ritzau - 11/11-16 11:30

Derfor spiser vi mere, når vi er udeDerfor spiser vi mere, når vi er ude

Et restaurant- eller cafébesøg kan uforvarende få os til at spise mere, end vi normalt er vant til. Særligt buffeten er en slem fælde.

storybild

Det kan være svært at styre sig ved buffeten, og derfor kommer der en form for dum grådighed over os, når vi kan gå flere gange, mener sanseforsker. (Billede: free/)

Selv de bedste intentioner kan ryge lige i skraldespanden, når øjnene vandrer sultent hen over restaurantens menukort, eller når mundvigen løber i vand ved synet af buffeten, der bugner af duftene og indbydende retter.

For selv om der til hverdag ikke er de store problemer med at styre portionsstørrelserne, kan styringen nemt ryge over bords, når maden indtages ude på diverse spisesteder.

Det skyldes blandt andet, at mange forbinder det at hygge sig med at spise god mad, mener klinisk diætist Cecilia Hjort Bruun.

- For mange danskere handler det især om livskvalitet og selvforkælelse, når man går ud at spise. Og derfor bliver det at give sig selv lov til at spise lidt ekstra normen, siger hun.

Et måltid uden for hjemmet føles simpelthen mere festligt. På en restaurant er der mange fristende muligheder, mens man derhjemme er mere begrænset til, hvad der er i køleskabet.

En anden årsag til, at man kan have tendens til at spise mere ude, er, at mange ser det som en belønning, som man "sparer op" til ved ikke at spise særligt meget i løbet af dagen. Men det er en dårlig idé, der vil give et lavt blodsukker og dermed øget sult.

- Når man så endelig sætter sig til bordet på restauranten, er appetitten eskaleret. Det vil sige, at kroppen hungrer efter særligt kulhydrater, og oftest i betydeligt større mængder, end hvad der i realiteten er behov for, siger Cecilia Hjort Bruun.

Undersøgelser viser også, at man med øjet snydes til at spise op mod 25 til 30 procent mere, hvis man spiser fra buffet, fordi der er så meget på én gang, siger sanseforsker, og ph.d. ved Københavns Universitet, Per Møller.

- Der er helt klart nogle farer ved buffeter, hvor der er så meget at vælge imellem. Det kan være svært at styre, og derfor kommer der en form for dum grådighed over en, når man kan gå flere gange, siger han.

Samtidig kommer folk også til at spise for meget ved buffeter på grund af den type mæthed, der kaldes sensorisk specifik mæthed. Denne form for mæthed er defineret ved faldet i, hvor meget man kan lide en fødevare, efter at man har spist den.

- Spiser man eksempelvis to til tre bananer, vil lysten til mere banan være ganske lille. Men måler man på andre forskellige fødevarer, vil der ikke være sket noget. Man vil således stadig have lyst til noget andet, selv om man er træt af bananer, siger Per Møller.

Står man derfor overfor 48 forskellige smage på en buffet bevirker det, at det kan være svært at styre sig. Det skyldes, at man stadigvæk synes, at det, man ikke allerede har spist af, smager rigtig godt. På den måde kan man nemt komme til at spise for meget.

Faktaboks: Det kan du gøre for at undgå at spise for meget:

- Sørg for at nyde maden og spis i et roligt tempo.

- Hold gerne nogle pauser under maden og mellem forskellige retter. På den måde behøver du ikke så store portioner, fordi du nemmere vil føle mæthed.

- Lad være med at tage den største tallerken ved buffeten. Man vil automatisk spise mindre, hvis man bruger en lille tallerken. Tænk over, hvad du har lyst til at spise, inden du tager ud. Ved at gøre dig nogle overvejelser over, hvor meget mad du ønsker at spise, vil du have nemmere ved at styre appetitten.

- Den store synder er i særdeleshed kulhydrater. Så når brødbakken sættes på bordet, kan man med fordel holde sig til et stykke eller helt lade være med at spise brød. Bed eventuelt om at få din dressing eller sovs ved siden af. På den måde kan man begrænse indtaget af kalorier.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
Verdensmester om doping-mistænkt...
bt.dk
Han kom alene tilbage fra...
bt.dk
Dronningen rejser væk på ferie
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx