Af - 11/02-16 16:45; Opdateret: 12/02-16 11:49

Metropress undersøger: Hvor klamt er dit bland-selv-slik?Metropress undersøger: Hvor klamt er dit bland-selv-slik?

Fødevarestyrelsen har ikke kendskab til, at nogen er blevet syge af at spise bland-selv-slik.

Bildstrecke im Grossformat »

Fødevarestyrelsen har aldrig dokumenteret, at bare en person er blevet syg af at spise slik fra en bland-selv-slik-kiosk.

Gammelt slik ompakket i uhumske kælderrum. Fusk med moms og udeklareret indhold af allergifremkaldende stoffer. Bland-selv-slik-kioskerne skyder op som paddehatte i gadebilledet, og de seneste måneder har Førevarestyrelsen og Skat afsløret omfattende fusk i bland-selv-slik-branchen.

Men selv om slikket i nogle tilfælde er for gammelt, og ikke alle husker at bruge plastikhandskerne i kioskerne, er det meget sjældent bakterier-bomber, der ryger i poserne med fredagsslik.

Er du interesseret i forbrug, privatøkonomi og iværksætteri, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

Fødevarestyrelsen har i hvert fald 'aldrig' sporet tilfælde af maveinfektion eller andre sygdomsudbrud – for eksempel Weils-syge som udspringer fra rotteurin - til bare én bland-selv-slik-kiosk. Det oplyser leder af Fødevarestyrelsen Rejsehold Michael Rosenmark til metroxpress.

30 ton slik beslaglagt: Uegnet til menneskeføde
30 ton slik beslaglagt: Uegnet til menneskeføde

- Sandsynligheden for at blive syg af bland-selv slik er lille. Vi har ikke nogen dokumenterede tilfælde, siger Michael Rosenmark og tilføjer:

- Slik er som udgangspunkt en meget sikker fødevare, som bakterier ikke gror særlig godt på sammenlignet med for eksempel på kød og fisk. Hvis slikket indeholder meget sukker, kan det nærmest holde evigt.

Fødevarstyrelsens erfaringer underbygges af en stikprøvetest fra tre bland-selv-slik-kiosker i København, som metroxpress har foretaget. Eurofins Steins laboratorium A/S, som har analyseret prøverne, fandt ingen sygdomsfremkaldende E-coli tarmbakterier, tarmbakterier fra bakteriefamilien Enterobacteriaceae eller stafylokokker.

Omstridt slikhandler skal i retten efter millionkrav fra 3F og HK
Omstridt slikhandler skal i retten efter millionkrav fra 3F og HK

Når en betydelig andel af bland-selv-slik-kioskerne har fået anmærkninger i Fødevarestyrelsens Smiley-rapporter, skyldes det i ifølge Fødevarestyrelsen sjældent uhygiejniske forhold, men at butikkerne ikke har kunnet dokumentere, hvor slikket stammer fra, eller at slikket ikke er mærket på dansk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx