Af - 14/05-14 11:13; Opdateret: 14/05-14 19:06

Gigantisk strejke rammer 33 lande i morgenGigantisk strejke rammer 33 lande i morgen

Fast food-medarbejdere over hele verden demonstrerer i morgen med et fælles krav om højere lønninger.

storybild

I morgen vil ansatte i fast food-industrien strejke og demonstrere flere steder i verden. Her ses en demonstration foran en McDonald's-restaurant, der foregik i juli sidste år i New York. (Billede: John Minchillo )

Ansatte i globale fastfood-kæder som McDonald’s, Burger King, Kentucky Fried Chicken og Wendy’s går i morgen på barrikaderne mange steder i verden.

Ifølge internationale medier som CNN og The Guardian kan det blive en af de største strejker i branchens historie, som vil foregå på tværs af 33 lande og 6 kontinenter - heriblandt Japan, Sydkorea, Brasilien, Marokko og Italien.

Demonstranterne går på gaden for at opnå en højere mindsteløn til fast food-arbejdere i USA.

Vil du opdateres løbende med nyheder om forbrug og erhverv? Så 'like' MX Penge her.

Kravet lyder på minimum 15 dollars i timen (cirka 80 kroner, red.) samt retten til foreningsfrihed.

Anklage: McDonald's sælger for gamle burgere
Anklage: McDonald's sælger for gamle burgere

I dag får en amerikansk McDonald’s-ansat i gennemsnit 9 dollars i timen, hvilket svarer til cirka 49 kroner.

- Jeg arbejder hårdt, lige som alle andre. Så jeg fortjener en fair løn, så jeg kan forsørge min familie. Der er ingen grund til, at vi skal leve i fattigdom, og det er derfor, vi strejker, siger Naquashia LeGrand, der arbejder hos Kentucky Fried Chicken, ifølge msnbc.com.

Konflikt i Norwegian risikerer at ramme hele Europa
Konflikt i Norwegian risikerer at ramme hele Europa

21-årige Louise Marie Rantzau, der er tillidsmand på en McDonald’s-restaurant i København, deltager i demonstrationerne i USA, og hun holdt for nylig en tale ved en indledende konference i New York.

Her fortalte hun om arbejdsforholdene i Danmark, hvor ansatte over 18 år får 21 dollars i timen (cirka 114 kroner).

- Jeg kan ikke forstå, hvordan McDonald’s kan betale mig en god løn i Danmark, når de ikke gør det i USA. Jeg har en fornemmelse af, at McDonald’s tjener rigtig mange penge, og det hele går ned i deres egne lommer. Så hvis de har råd til det i Danmark, kan de også godt få råd til det i resten af verden, bliver hun citeret for at udtale i flere internationale medier.

Burgerkæden McDonald's har udsendt et generelt statement, hvor det fremgår, at 'McDonald's sigter mod at tilbyde konkurrence-dygtig løn og fordele til vores ansatte".

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx