Af - 12/02-14 08:28

Kollegernes larm gør dig syg af stressKollegernes larm gør dig syg af stress

Støj omkring skrivebordet giver dårlige arbejdsforhold for flere tusinde danskere, viser ny undersøgelse

storybild

Halvdelen af lønmodtagerne fra kontormiljøer, der deltog i en ny undersøgelse om larm på arbejdspladsen, døjer med gener som stress og hovedpine. (Billede: Polfoto)

Ondt i hovedet, stress og en kort lunte er dagligdag for mange danskere, der plages af evindelig larm fra kollegaerne, der snakker, og telefonen der kimer konstant. Det skriver Epn.dk.

Aften- og natarbejde ved Metro skal stoppes
Aften- og natarbejde ved Metro skal stoppes

Det viser sig ifølge en ny undersøgelse som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4, at støjen er så massiv, at knap halvdelen af de 726 lønmodtagere fra storrumskonterer, der deltog i undersøgelsen, har svaret, at de døjer med hovedpine, stress og unormal træthed efter en almindelig arbejdsdag.

Mand til politiet: Mine naboer vil ikke drikke  med mig
Mand til politiet: Mine naboer vil ikke drikke med mig

Hos fagforeningen HK er man utilfreds med resultatet af undersøgelsen:

- Det er i høj grad med til at belaste medarbejderne, når de ofte generes af støj og samtidig skal koncentrere sig om arbejdet. Det er ikke i orden, lyder der fra arbejdsmiljøkoordinator Nanna Sars Schewitsch.

Derfor er vi vilde med juice, tatoos og høj musik
Derfor er vi vilde med juice, tatoos og høj musik

Hun bakkes op af Geo Clausen, lektor ved DTU og ekspert i indeklima, der forklarer, at storrumskontorer i høj grad belaster medarbejdernes velbefindende.

Fik nok af nabolarm – stak naboer ned med kniv
Fik nok af nabolarm – stak naboer ned med kniv

- Næsten alle mål for komfort og gener hos medarbejderne bliver dårligere i storrumskontorer. Det er alt lige fra træk til påvirkning af centralnervesystemet og hovedpine, siger Geo Clausen.

De fysiske konsekvenser hos medarbejderne burde da heller ikke komme bag på nogen, mener Nanna Sars Schewitsch fra HK.

- Både arbejdsgivere og arbejdstagere ved, at det er hårdt at arbejde koncentreret, når man hele tiden bliver forstyrret. Så selvfølgelig er det de, resultater man får, når man så alligevel vælger at indrette sig i storrumskontorer, siger Nanna Sars Schewitsch.

Resultaterne taler også deres tydelige sprog, når 21 procent svarer at støjen giver dem hovedpine, og hver fjerde lønmodtager har oplevet stresslignende symptomer.

Derudover har 23 procent været unormalt trætte ved fyraften, og støjen har gjort at hver femte lønmodtager ikke har haft tilfredsstillende overskud til familien, når de har fri fra arbejde.

Undersøgelsen viser desuden, at kvinder klager mere over fysiske gener afledt af støjen end mænd. Det ser man ved at 28 procent af kvinderne er ramt af hovedpine, mens det kun er tilfældet for 15 procent af mændene.

Grunden til, at vi reagerer med hovedpine og stress som følge af støjen, har en overlæge og hjerneforsker ved Klinisk Neurofysiologisk Klinik på Rigshospitalet:

- Hjernen har til opgave hele tiden at finde mening i det, vi hører. Når der ikke er et mønster i lyden, kalder vi det støj. Her kæmper hjernen med at finde et mønster i nogle lydindtryk, som ikke er relevante eller giver en dybere mening for personen. Og når hjernen ikke kan det, bliver den stresset,« forklarer Troels W. Kjær.

Og det kan gå grueligt galt, hvis man som medarbejder bliver siddende for længe i støjen.

- Det at være i et storrumskontor, hvor hjernen hele tiden prøver at finde mønster i støjen gør, at man får al for stor påvirkning af binyrebarkhormon. Det er skadeligt i det lange løb. Det er det, der kendetegner folk med posttraumatisk stress og kronisk træthedssyndrom, siger Troels W. Kjær.

Han forklarer, at nogle mennesker er gode til at lukke støjen ude, mens andre er mere følsomme.

Dansk Erhverv mener heller ikke udelukkende, at det er arbejdsgivernes ansvar at løse de ansattes problemer med støj. Det mener chef for HR & Arbejdsmiljø Rikke B. Ørum.

- Hvis man er meget sårbar over for lyd og arbejder i et storrumskontor eller søger et job i en virksomhed med storrumskontorer, er det også noget, man på sin vis må arbejde med selv, siger Rikke B. Ørum.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere Riis-stjerne indrømmer for...
bt.dk
Han voksede op i Albertslund: Nu...
bt.dk
Messi udraderer Ronaldo: Krydser vild...
bt.dk
Lars Løkke i krig med avis i nat: Min...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx