Af Ritzau - 02/11-16 13:23

Disse træningsformer bekæmper hovedpineDisse træningsformer bekæmper hovedpine

Bestemte træningsformer kan tilsyneladende give dig færre spændingshovedpiner, mener to eksperter.

storybild

Hvis du grundlæggende er i nogenlunde form, så peger videnskaben på, at du får hovedpine sjældnere end folk, der ikke motionerer. (Billede: Free/Colourbox)

Det er helt normalt at få spændingshovedpine en gang imellem.

Ofte er det et tegn på, at vi mangler vand, stresser for meget eller har spændt op i skuldre og nakke for længe.

Men kommer de enerverende smerter flere gange om måneden, eller har du svært ved at komme af med hovedpinen igen, så kan det være, at du bør gøre noget ved din grundform.

Det fortæller overlæge Lars Bendtsen fra Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet.

- Det er altså ikke farligt at få hovedpine en gang imellem. Det, man skal være opmærksom på, er, hvis de bliver hyppigere eller mærkbart voldsommere. Så kan det være et tegn på, at man gør noget forkert eller bør ændre en fysisk vane, siger han til Ritzau Fokus.

Kvier man sig ved at tage piller, når nakkespændingerne har foldet sig ud som en fuldblodshovedpine, er der ifølge Lars Bendtsen en fysisk ting, man kan gøre for sig selv for at begrænse forekomsten af hovedpine.

- Der findes ingen videnskabelig evidens for det, men vores kliniske erfaring viser, at det kan have en præventiv effekt på migræne og spændingshovedpine, hvis man er i god form. Det forebygger, forklarer Lars Bendtsen.

På Hovedpinecenteret har de erfaring med, at skånsomme motionsformer som gang, svømning, cykling eller andre motionsformer, der ikke belaster skuldre og nakke, er blandt de mest gavnlige, hvis man ønsker at dæmme op for de spændinger, der fører til hovedpine.

Et nyt koreansk studie fra 2016 bekræfter, at motion kan gøre underværker, påpeger sundhedsforsker Bente Klarlund.

- I det relativt store studie var der en klar tendens til, at forekomsten af hovedpiner var højere blandt inaktive personer, siger hun til Ritzau Fokus.

Manglende fysisk aktivitet hænger altså sammen med hovedpiner, men Lars Bendtsen fraråder meget hård fysisk aktivitet eller tung vægttræning, der belaster skuldre og nakke, hvis det er spændingshovedpiner, man ønsker at komme til livs.

- Vi har igen ingen evidens for, at nogle motionsformer er bedre end andre, men det er helt klart vores erfaring, at det ikke er vægtløftning og den slags øvelser. Træning, der belaster nakke og skuldermuskler, kan omvendt udløse migræneanfald og spændingshovedpiner, forklarer Lars Bendtsen.

Bente Klarlund fremhæver desuden et andet studie, der viser, at man kan nedbringe forekomsten af spændingshovedpiner og migræne, hvis man træner med elastikker mellem to og ti minutter om dagen.

Og der kan være ræson i at træne skånsomt eller finde kontorets støvede elastikker fra et hedengangent træningsprojekt frem.

Forebyggelse er nemlig nemmere at gå til end træning.

- Når først man har spændingshovedpinen, så er det jo ikke rart at lave noget, siger Bente Klarlund.

Lars Bendtsen fra Hovedpinecenteret understreger, at en spændingshovedpine en gang om måneden ikke er noget at bekymre sig over, men bliver det hyppigere, bør man reagere.

Læs mere om det koreanske studie her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27688861

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I denne uge er der fest på...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Politiet leder efter flere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx