Af Ritzau - 30/08-16 10:12; Opdateret: 30/08-16 10:49

Dong taber Elsam-sag om for høje elpriserDong taber Elsam-sag om for høje elpriser

Energiselskabet Elsam, der er fusioneret ind i Dong Energy, brød konkurrencelovene og satte priser for højt.

storybild

Elsam - der er fusioneret ind i Dong Energy - brød konkurrencereglerne og opkrævede for høje priser fra 1. januar 2005 til sommeren 2006. Det er Sø- og Handelsretten nået frem til tirsdag. (Billede: Scanpix/Erik Refner)

Energiselskabet Elsam misbrugte sin dominerende markedsposition til at opkræve for høje elpriser i 2005 og første halvår af 2006.

Det har Sø- og Handelsretten afgjort tirsdag, hvor der er afsagt dom i den otte år lange sag.

Konkurrencerådet og Konkurrenceankenævnet er tidligere nået frem til samme konklusion, men Dong Energy - som Elsam blev en del af ved en fusion - sendte i 2008 sagen til Sø- og Handelsretten for at få prøvet den ved retten.

Når det har taget så lang tid at behandle sagen, skyldes det først og fremmest uenighed om, hvad den reelle markedspris burde være.

Dong har i henhold til en tidligere opgørelse fra Konkurrencestyrelsen hensat 298 millioner kroner plus procesrenter til dækning af eventuel erstatning.

Men 1106 virksomheder og kommuner med energiselskaberne Energi Danmark, Scanenergi og OK i spidsen mener tilsammen at have 4,4 milliarder kroner til gode plus renter.

Og de har altså fået nyt håb om at få erstatning efter dagens dom. Dong kan dog vælge at anke afgørelsen til Højesteret, og så vil der gå yderligere nogle år, før der eventuelt kan tages hul på erstatningssagen.

Hvis Dong ender med at måtte til lommerne med et større beløb, end man har hensat, er det dårligt nyt for de investorer, der valgte at købe aktier i selskabet i forbindelse med børsnoteringen tidligere på året.

Aktiekursen er tirsdag formiddag faldet med 0,8 procent til kurs 268 oven på nyheden.

Den åbnede imidlertid i minus 2 procent fra morgenstunden, og derfor må reaktionen fra markedet på dommen siges at være behersket.

Dong Energy omsatte sidste år for mere end 70 milliarder kroner og opnåede et resultat før skat, renter og nedskrivninger på 18,5 milliarder kroner.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx