Af - 19/06-16 16:32; Opdateret: 19/06-16 19:44

15-årige Stephanie blev snydt af sin arbejdsplads: Sådan fik hun retfærdighed15-årige Stephanie blev snydt af sin arbejdsplads: Sådan fik hun retfærdighed

15-årige Stephanie fra Hjørring blev snydt af sin arbejdsplads. Hun er langt fra den eneste ung i job, der ikke kender sine rettigheder.

Bildstrecke im Grossformat »
- De blev ved med at udskyde at give mig løn. Efter tre måneder fik jeg en kuvert med 1.500 kroner. Min løn var åbenbart sort, så arbejdspladsen ikke skulle betale skat af pengene, siger Stephanie Anina Midjord-Hansen til metroxpress. På billedet: 15-årige Stephanie Anina Midjord-Hansen. I dag har Stephanie Anina Midjord-Hansen byttet burgere ud med brød og kager, hun har nemlig fået arbejde hos den lokale bager i Hirtshals. Her får hun løn. På billedet: 15-årige Stephanie Anina Midjord-Hansen. - Det er pigens egen skyld, har ejer af Hyttefadet Lone Christiansen, udtalt til Fagbladet 3F. Hun erkender dog, at de unge fritidsjobbere arbejder i lokaler med alkohol, selvom det er ulovligt. Hun er uenig i sagens forløb og fortæller, at Stephanie Anina Midjord-Hansen hverken underskrev den udleverede ansættelseskontrakt eller gav revisoren de nødvendige kontooplysninger. På billedet: 15-årige Stephanie Anina Midjord-Hansen. - Arbejdsgiverne er måske heller ikke oplyst om rettighederne, og de tager mere hensyn til deres forretning end de unges rettigheder, siger Rasmus Jakobsen, der er landskoordinator hos Jobpatruljen til metroxpress. - Mange unge vil bare gerne have et job, hvor de nu kan få det, og derfor har man måske en stilsigende accept om ikke at overholde loven. Når sådan noget foregår mellem en voksen og en ung, er det endnu mere forkert, for så hviler ansvaret på den voksne, siger Rasmus Jakobsen, der er landskoordinator hos Jobpatruljen til metroxpress.

Fagforeningen 3F har skaffet 15-årige Stephanie Anina Midjord-Hansen næsten 17.000 kroner i erstatning.

Hvor lang tid ville du fortsætte med at arbejde, hvis din arbejdsgiver gang på gang ikke udbetalte din løn?

Det var den situation, som 15-årige Stephanie Anina Midjord-Hansen i Hjørring stod i, da hun sidste år fik arbejde hos den lokale grillbar, Hyttefadet, i Hirtshals. Det skriver Fagbladet 3F's i deres juni-udgivelse.

- Grillbaren var et af mine yndlingsspisesteder i Hirtshals, så da jeg så, at de søgte ungarbejdere, søgte jeg stillingen. Jeg havde brug for et arbejde, siger Stephanie Anina Midjord-Hansen til metroxpress.

'Jeg gad ikke knalde min chef, og så fyrede hun mig'
'Jeg gad ikke knalde min chef, og så fyrede hun mig'

Hun arbejdede 10-15 timer om ugen, og ifølge Stephanie Anina Midjord-Hansen bestod hendes job i at gøre rent, vaske op, lave burgere og pomfritter samt servere.

Men lige fra begyndelsen var der ting ved jobbet, der undrede Stephanie Anina Midjord-Hansen.

- Jeg fik ingen ansætteseskontrakt, og de første to måneder fik jeg ingen løn. De blev ved med at udskyde at give mig løn. Efter tre måneder fik jeg en kuvert med 1.500 kroner. Min løn var åbenbart sort, så arbejdspladsen ikke skulle betale skat af pengene, siger Stephanie Anina Midjord-Hansen til metroxpress.

Interesserer du dig for arbejdsforhold og arbejdsmiljø, og vil du opdateres med artikler om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.

Hun fortæller desuden, at hun serverede alkohol, og arbejdede i lokaler, hvor det blev skænket, hvilket er ulovligt for unge under 18 år.

Jeg vidste ikke på det tidspunkt, at det var noget, man ikke måtte.
Det siger Stephanie Anina Midjord-Hansen til metroxpress.

Hendes arbejsgiver forlangte også at få udleveret Stephanie Anina Midjord-Hansens NemID for at kunne give hende løn. Men ens NemID indeholder personlige data, og derfor nægtede Stephanie Anina Midjord-Hansen at give sit væk.

I stedet skrev hun sine kontooplysninger på en seddel og gav til arbejdsgiverens revisor, men ifølge arbejdsgiveren var det ikke tilstrækkeligt.

Kendt is-firma har fået kæmpe bøde af Fødevarestyrelsen
Kendt is-firma har fået kæmpe bøde af Fødevarestyrelsen

Stephanie Anina Midjord-Hansen endte med at arbejde på Hyttefadet fra januar til september 2015, men hun fortæller, at hun kun fik løn den ene gang.

Derfor fik hun sin fagforening, 3F, til at hjælpe hende med at få sin løn. 3F skaffede Stephanie Anina Midjord-Hansen omkring 17.000 kroner i erstatning, hvoraf de 10.000 kroner var en erstatning for, at hun ikke havde en gyldig ansættelseskontrakt.

- Det var så fedt. Så havde jeg pludseligt en masse penge, jeg kunne bruge af, siger Stephanie Anina Midjord-Hansen.

Pengene har hun blandt andet brugt på en tur til København med sin søster, en ny cykel og en hund af racen Chihuahua.

Har du firmatelefon? Så let kan din telefon få dig fyret
Har du firmatelefon? Så let kan din telefon få dig fyret

Der er mange andre unge, som ligesom Stephanie Anina Midjord-Hansen oplever at blive snydt på deres job.

De unge er mere udsatte end folk i normale jobs. Det skyldes, at de unge ikke stiller specielt store krav til deres arbejdsgivere, fordi de ikke kender deres rettigheder.
Det siger Rasmus Jakobsen, der er landskoordinator hos Jobpatruljen til metroxpress.

Jobpatruljen er en oplysningskampagne for unge mellem 13-17 år med fritidsjob, som er bakket op af en del fagforeninger og organisationer.

Spareplan koster 250 Intel-ansatte jobbet i Aalborg
Spareplan koster 250 Intel-ansatte jobbet i Aalborg

Rasmus Jakobsen mener, at der er et større behov for, at forældrene blander sig i deres børns fritidsjob, da forældrene ofte har bedre styr på deres børns rettigheder.

- Der er desværre en del forældre, der ikke involverer sig i deres børns job. Jeg tror, det skyldes, at teenagere er lidt afkoblet fra deres forældre, siger han til metroxpress

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx