Af - 08/05-15 15:47

Avocado-krise på vej mod Danmark: Derfor kan frugterne blive dyrere for digAvocado-krise på vej mod Danmark: Derfor kan frugterne blive dyrere for dig

Det kræver 318 liter vand at producere et halvt kg avocado- tørke og fejlslagen høst kan betyde, at prisen på avocadoen til din salat eller guacamole stiger markant.

Bildstrecke im Grossformat »

Se den forestående avocado-krise forklaret med billeder.

Det kan blive en dyr affære at skulle fodre sin Instagram-konto med pæne madbilleder. I hvert fald, hvis man vil knipse billeder af den fotogene avocadofrugt. Helt nøjagtigt op til 20 og 30 procent dyrere at få avocadofrugt til sin guacamole eller rejemad til sommer, vurderer lektor fra CBS.

Tørke i USA og Peru betyder, at der kan komme færre avocadofrugter på markedet, når avocadosultne amerikanerne også skal til at købe fra de samme lande, som Danmark også importerer fra.

På grønthylderne i de danske supermarkeder betyder det, at avocadoernes prisskilte formentlig vil få et pænt nøk opefter.


Der bliver flere om buddet på det internationale avocadomarked, og priserne på den velsmagende frugt vil stige. Det vurderer en lektor fra CBS, der har forsket i landbrugsindustri.

- Alle commodities (råvarer red.) er jo volatile (skrøbelige red.). Hvis høsten slår fejl, så går priserne op, og det kan sagtens være både 20 og 30 procent. Det vil jeg gerne stå på mål for, siger Troels Troelsen, der er associate professor fra Copenhagen Business School.

Australske Ryan mistede livsgejsten på grund af to overmodne avocadoer
Australske Ryan mistede livsgejsten på grund af to overmodne avocadoer

Hos Coop, der blandt andet står bag supermarkedskæderne Kvickly, Fakta, Irma og de forskellige afarter af Brugsen-forretninger, er et tørkeproblem i Syd- og Nordamerika ikke noget, man tager højde for endnu, da man for tiden sælger sydafrikanske frugter.

- Som udgangspunkt er det jo sådan, at hvis vi skal betale højere priser på det internationale marked, så kommer prisen også til at stige hos kunderne, siger pressechef hos Coop, Jens Juul Nielsen, til metroxpress.Danske avocadoimportører melder om, at prisen på den grønne nubrede frugt over de sidste tre uger støt har været på vej op, melder Triofrugt og Frugt Karl, der begge leverer avocadoer til både supermarkeder, restauranter og kantiner over hele landet.

Åh nej – Snart bliver det dyrere at købe chokolade
Åh nej – Snart bliver det dyrere at købe chokolade

Om et par uger ser det ud som om, at priserne daler lidt igen, men så er det også slut med høsten fra de europæiske leverandører i denne omgang. Det kan også være årsagen til, at der kan komme til at mangle avocadoer i danske grøntforhandlere på den korte bane. Det er dog normalt for april, fortæller en af indkøberne.

- Sæsonen er ved at være slut for avocadoerne fra Europa, lige nu er vi en overgangsperiode, hvor de sydamerikanske typisk tager over. Fra begyndelsen af juni begynder sæsonen for alvor for avocadoerne fra for eksempel Peru, siger Jacob Glibstrup, der er indkøber hos Triofrugt til metroxpress.

Begge firmaer har lavet bestillinger på avocadoer fra Peru, der lige nu døjer med at have vand nok til vande de tørstige planter og samtidig have drikkevand nok til peruvianerne. Desuden er der altid en forsinkelse på en hændelse i forbindelse med høsten, og til at vi kommer til at mærke til det i Danmark. På hollandske peberfrugter går der for eksempel seks uger, før man frugterne bliver enten dyrere eller billigere på de danske supermarkedshylder.

Klimaforandringer truer hver sjette dyrearts overlevelse
Klimaforandringer truer hver sjette dyrearts overlevelse

Det er dog svært med sikkerhed at sige noget om, hvordan høsten og prisen udvikler sig, når en stor del af høsten fra USA går fløjten. Landet er verdens femtestørste producent af avocadoer i verden, Peru indtager en syvendeplads på samme liste.


LÆS OGSÅ: Ny rapport: Det bliver meget varmere på Jorden

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se danskernes sidste farvel til prins...
bt.dk
Fastfoodgigant i kæmpekrise: Nu...
bt.dk
Frygtet sygdom på fremmarch i Europa:...
bt.dk
Australsk bonde straffet med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx