Af Niels Thimmer - 03/01-14 10:22

Over en halv million skal have ny overenskomstOver en halv million skal have ny overenskomst

Nu starter forhandlinger om overenskomster for privatansatte. HK vil have tryghed og alle overenskomstdækket.

storybild

(Billede: Torben Åndahl / Arkivfoto)

Knap nok er den sidste nytårsraket skudt af, før forhandlingerne om nye overenskomster for knap 600.000 ansatte i den private sektor starter.

Og i HK/Privat er formanden, Simon Tøgern, klar i mælet:

Hver fjerde sparer ikke op til pension
Hver fjerde sparer ikke op til pension

- Vi har samlet vores overenskomstkrav under de to temaer: "Tryghed gennem uddannelse" og "Overenskomst til alle".

HK/Privats formand er med på tirsdag, når de toneangivende forhandlinger mellem DI og CO-industri på industriens område skydes i gang.

3F: Kendt sushi-kæde underbetaler ansatte
3F: Kendt sushi-kæde underbetaler ansatte

- Vi ser frem til konstruktive forhandlinger og er klar med en stribe forslag til forbedringer. Vores medlemmer vil se resultater, siger Simon Tøgern.

I HK/Privat er det kompetenceudvikling og gode uddannelser, der ønskes for medlemmerne. Samtidig vil fagforeningen endnu en gang forsøge at få 50-procent-reglen afviklet.

Joe & the Juice indgår overenskomst med 3F
Joe & the Juice indgår overenskomst med 3F

Reglen betyder, at man ikke kan kræve overenskomst på en arbejdsplads, hvis ikke mindst 50 procent af de ansatte inden for HK-området er medlem af forbundet.

- 50-procent-reglen skal afvikles, vores overenskomstdækning skal følge med den rivende udvikling, som sker i vores fag, og at vi skal have stoppet trafikken med at skrive folk ud af overenskomsten med kunstige leder-begrundelser, siger Simon Tøgern.

3F truer Vejlegården - igen
3F truer Vejlegården - igen

Overenskomsterne i 2010 og 2012 blev lavet med historisk lave lønstigninger. Men nu vejrer lønmodtagerne morgenluft, mener arbejdsmarkedsforskerne Søren Kaj Andersen og Christian Lyhne Ibsen, Københavns Universitet.

- I dag går det bedre for dansk økonomi, og selvom ledigheden har bidt sig fast på et mellemhøjt niveau, så er der faglærte grupper, hvis ledighedsniveau ikke vidner om krise, skriver forskerne i et notat om de kommende overenskomstforhandlinger.

DR bryder loven på rekorddyr produktion
DR bryder loven på rekorddyr produktion

- Samlet skaber det forventninger på lønmodtagersiden om, at "der kommer penge på bordet" denne gang, står der i notatet.

Arbejdsmarkedsforskerne konkluderer, at det kan betyde, at overenskomsterne i 2014 bliver et vanskeligere forhandlingsforløb end de to foregående gange, da det ser svært ud nok en gang at lave et smalt kriseforlig.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
Politiet vil i kontakt med folk, der...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx