Af Ritzau - 24/03-17 07:01

Spis dit ukrudt: Sådan bliver det til lækre retterSpis dit ukrudt: Sådan bliver det til lækre retter

I stedet for at bekæmpe mælkebøtter, skvalderkål og fuglegræs kan du putte dem på middagsbordet.

storybild

I stedet for at gå i krig med dit ukrudt, kan du i bruge det i maden. (Billede: Colourbox)

I stedet for at bekæmpe og irritere dig over dit genstridige ukrudt og havens vilde planter, kan du bruge det i madlavningen i stedet.

For eksempel kan ramsløg plukkes nu og bruges i supper, æggekager og alt, hvor du ville bruge løg og hvidløg, siger Anemette Olesen, der er tidligere restauratør, foredragsholder og forfatter til bogen "Spis dit ukrudt".

- Den er også blevet rigtigt populær som pesto, hvor den virkelig giver en god smag. Det er jo bare at kværne den med lidt ost og olie, måske med nogen mandler. Og så kan man jo servere den som dip eller til nye kartofler, siger Anemette Olesen.

Også mælkebøtte kan bruges i salat, saft og snaps, siger Anemette Olesen. Den er som udgangspunkt bitter, siger hun.

- Du kan sætte en spand over dem og drive dem frem ligesom julesalat. For så bliver de sprøde og mindre bitre, siger hun.

Både den bitre og den mildnede mælkebøtte kan bruges i salat.

Brændenælder gør sig også godt på middagsbordet, siger Anemette Olesen. De nye skud kan både bruges i pesto, koges og serveres ligesom spinat, eller hakkes og bruges i sovs og fars, siger hun.

- Du kan også kværne dem med salt og lave en rigtig fin brændenældesalt til at drysse på dit æg eller kogte kartofler. Det er egentlig bare fantasien, der sætter grænser.

Den forhadte skvalderkål kan også bruges i maden. Den smager mildt og kålagtigt, og du kan bruge de friske skud i så forskellige ting som salat, te eller hvid sovs.

- Den blev kaldt munke-persille førhen, fordi den blev brugt som persille, siger Anemette Olesen.

- Og hvis du plukker og plukker, vil der bare komme nye friske skud, siger hun.

Ét af hendes bud på en lidt overset ukrudtsfavorit er planten vejbred, som er mild og spinatagtig, fortæller hun.

- Dem kan man bruge ligesom vin- eller kålblade til at lave dolmere af. Og man kan også bare koge og purere dem og bruge som tilbehør til bagte kartofler eller i supper, siger hun.

Også fuglegræs er overset i madlavningen, siger Rasmus Leck Fischer, der er kok og forfatter til en kogebog om ukrudt og vilde urter.

- Fuglegræs smager lidt af ærter og babymajs, siger han. Han opfordrer til, at man bruger den i salat.

Senere på foråret kan man også plukke hybenroseblade og bruge dem i maden.

- Hybenroser er fantastiske, og de laver muligvis den bedste eddike, man kan få, siger Rasmus Leck Fischer.

De vaskes og puttes i en blomme- eller æbleeddike.

- Og så får eddiken den der lækre hybenrose smag og duft, siger han.

Bladene bliver med tiden gennemsigtige og syltede i eddiken og kan også spises.

Også "rødknæ" vil Rasmus Leck Fischer slå et slag for, at man bruger i maden.

- Den er særlig, fordi den har garvesyre, ligesom rødvin, sådan en tør syrlighed. Den er ret lækker i madsammenhæng, særligt til fed mad. Den kan være et modspil til fede retter eller i desserter, siger han.

Blomsten "lægekokleare" er også et spændende indspark i madlavningen, siger Rasmus Leck Fischer. Den blev tidligere kaldt "skørbugsurt", fordi den indeholder så meget C-vitamin, og smager som peberrod, forklarer han.

- Den ville jeg bruge i retter, hvor man også ville have brugt peberrod, altså til tatar, pariserbøf eller generelt bare de fleste fiskeretter, som godt kan klare noget skarphed i smagen, siger han.

Fakta: Tips til selvplukkeren:

- Spis kun planter, du ved, hvad er. Snak med en plantekyndig, hvis du er usikker.

- Tjek, at planterne ikke er fredede.

- Pluk nænsomt, undgå at overplukke og rive op med rod, hvis du plukker i den fri natur.

- Pluk ikke tæt på veje med meget trafik eller landbrug, hvor der måske er brugt sprøjtemidler.

Kilder: Rasmus Leck Fischer, Anemette Olesen.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx