Af - 15/07-16 22:06

Rekordlave renter åbner døre for forældrekøb i dyre studiebyerRekordlave renter åbner døre for forældrekøb i dyre studiebyer

Den månedlige udgift for en forældrekøbslejlighed på 50 kvadratmeter i København ligger på knap 4.000 kroner. I Odense og Aalborg slipper man med godt og vel 3.000 kroner om måneden.

storybild

Selv om priserne stiger, er det med de rekordlave renter stadig muligt at sidde for en overkommelig husleje om måenden i en lille studielejlighed - hvis forældrene hjælper til med et forældrekøb. (Billede: scanpix/arkiv)

Selv om priserne på ejerlejligheder i de store studiebyer er skudt i vejret det seneste år, er det stadig muligt for studerende at sidde med overkommelig husleje, hvis deres forældre springer til med et forældrekøb.

Briternes farvel til EU og finansiel uro har nemlig givet rekordlave boligrenter, og det sender den samlede månedlige udgift ned på 3.940 kroner for en lejlighed på 50 kvadratmeter i København til en købspris på 1.739.000 kroner, finansieret med et afdragsfrit F5-lån.

Adgangskravene til studielejligheder er skudt i vejret
Adgangskravene til studielejligheder er skudt i vejret

I Odense lander den månedlige udgift på 3.130 kroner for en 50 kvadratmeter stor lejlighed til en købspris på 899.000 kroner. Det viser beregninger, som Nordea har foretaget for metroxpress.

Trods det lave renteniveau, er det umuligt at afgøre, om det er særlig fordelagtigt at købe en studielejlighed til børnene lige nu, siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann:

Borgmester om studieboliger til millioner: Det er uanstændigt
Borgmester om studieboliger til millioner: Det er uanstændigt

- Man skal først og fremmest fortage et forældrekøb ud fra et ønske om at hjælpe sit barn. Selv om renten er lav, og vi kun forventer meget svagt stigende renter det kommende år, vil der altid være en risiko for, at priserne falder fremadrettet, og at man får et tab.

F5-Lån uden afdrag

Lise Nytoft Bergmann anbefaler – hvis forældrene har råd- at de køber en lidt større lejlighed på tre værelser, da den har en længere levetid, og de forholdsvis dyre køb- og salgsomkostninger dermed bliver spredt ud over en længere årrække.

PKA kaster trecifret millionbeløb i ungdomsboliger
PKA kaster trecifret millionbeløb i ungdomsboliger

Muligheden for at få fat i en ejerlejlighed på under 80 kvadratmeter i en af de store studiebyer er i imidlertid begrænset af et lille udbud, som ifølge Boligsiden.dk’s seneste opgørelse er på beskedne 1.108, heraf 671 lejligheder i Københavns Kommune.

Fast rente-lån uden afdrag

- Forældrekøb er ikke den eneste mulighed for at hjælpe sine børn. Man kan jo også give et tilskud til huslejen i en lejebolig, som stadig er til at betale i Odense og Aalborg, siger Lise Nytoft Bergmann.Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx