10/10-17 07:48; Opdateret: 10/10-17 16:11

EU lader torskekvoten være og udskyder åleforbud i ØstersøenEU lader torskekvoten være og udskyder åleforbud i Østersøen

Totalforbud mod fiskeri af ål bør ikke kun besluttes ved Østersø-forhandlinger, mener dansk fiskeriminister.

storybild

København. Efter knap tyve timers forhandlinger enedes EU-landenes fiskeriministre tirsdag morgen om nye fiskekvoter i Østersøen for 2018.

Fiskekvoterne for sild i den centrale del af Østersøen vokser med 20 procent. Derimod forbliver kvoterne for den vestlige torsk uforandret i forhold til i år.

EU-Kommissionen foreslog også et forbud mod at fange ål. Men det afviste fiskeriministrene, som foretrækker en fælleseuropæisk løsning.

- Det er cirklens kvadratur at ordne fiskeriet. Vi har gjort det i fuld respekt for målet i EU's fælles fiskeripolitik, planen for Østersøen samt råd fra fagfolk, siger Estlands miljøminister Slim Kiisler, der har ledet forhandlingerne på vegne af dette halvårs estiske EU-formandskab.

- I aftalen går økonomi hånd i hånd med bæredygtighed.

Det er positivt, at det lykkedes at få spørgsmålet om åleforbuddet udskudt, vurderer Danmarks fiskeriminister, Karen Ellemann (V), der deltog i mødet.

- Det, der hele tiden var min anke med forbuddet mod ålefiskeri, som kommissionen foreslog, var, at der kun var tale om et forbud i Østersøen, siger hun.

Det er godt, at man besluttede at tage spørgsmålet videre i en bredere europæisk sammenhæng, lyder vurderingen.

Og selv om kvoten på vestlige torsk, der blev stærkt reduceret sidste år, forblev intakt, er Ellemann glad for resultatet.

- Noget af det, der var vigtigt for mig at få fremført, var, at i den biologiske rådgivning, vi får, kigger man på, at bestanden fra 2018 og frem faktisk får det væsentligt bedre, siger hun.

Hun påpeger at det ikke gik helt så hårdt ud over den samlede del af torsk, som kommissionen lagde op til.

Kvoten for torsk i den østlige del blev reduceret med otte procent, hvor kommissionen havde lagt op til 28 procent.

Til december forhandler fiskeriministrene fiskekvoterne for Nordsøen. Her ventes ministrene ifølge Ellemann at tage stilling til ålefiskeri med fokus på større områder, der ikke kun omhandler Østersøen.

/ritzau/dpa

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Robert Skov-hugger slog til: En...
bt.dk
'Notting Hill'-stjerne død: Blev kun...
bt.dk
Dansk popkonge skal være morfar:...
bt.dk
DR-aktuelle Connie Nielsen taler ud...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx