Af Ritzau - 15/09-16 07:59

Eksperter: Hold barsel uden karrierekvalerEksperter: Hold barsel uden karrierekvaler

For nogle forældre kan det være fristende at tage en kort barsel for at holde liv i karrieren. Men det kan få konsekvenser for barnet.

storybild

Nogle nybagte forældre stresser over, at de hurtigst muligt skal tilbage til karrieren. Men en for kort barsel kan gå ud over barnets trivsel senere, understreger sundhedsplejerske. (Billede: free/)

Når computerskærm og kantineordning skiftes ud med barsel og bleer, er det ikke ligegyldigt for barnets udvikling, hvor lang tid, du som forælder afsætter til at gå hjemme.

Det fastslår Lisbeth Villumsen, der er sundhedsplejerske og uddannet psykoterapeut. Hun anbefaler, at forældre sætter egne behov og karrieredrømme til side og fokuserer på barnet i forbindelse med en graviditet og den efterfølgende barsel.

- Hvis børn skal have en sikker tilknytning, skal de have én betydelig voksen, de kan regne med 24 timer i døgnet inden for det første halve år, siger hun.

Sundhedsplejersken understreger, at det ikke nødvendigvis behøver at være far eller mor, som primært er tilknyttet barnet. Det kan også kan være en mormor, ligesom forældrene også med fordel kan deles om at være der.

- Men hvis man lader et helt lille barn blive passet af mange forskellige voksne, skaber det ofte en usikker tilknytning. Og det tilknytningsmønster, vi har, når vi er et år, har vi typisk også, når vi bliver voksne, siger Lisbeth Villumsen.

Det er forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, om man har mulighed for at være væk på barsel i længere tid, fortæller Anette Borchorst, kønsforsker og professor på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Men særligt kvinder risikerer at blive sat tilbage i karrieren, når de er på barsel i længere tid, mener hun.

- Det sker meget tit, at kvinder bliver sat ud af spil, når vi snakker om forfremmelser. De mister måske også arbejdsopgaver i forbindelse med omrokeringer, siger Anette Borchorst.

Derfor opfordrer hun kvinder, der både vil fokusere på karrieren og holde en længere barsel, til at tale med ledelsen på arbejdspladsen, så chefen ved, at man stadig har lyst til at håndtere både karriere og familie.

Det er ofte nødvendigt, da der på flere arbejdspladser eksisterer en fordom om, at kvinder ikke kan eller vil kombinere karriere og familieliv, mener Anette Borchorst.

Hun råder også nybagte mødre, der er i parforhold, til at alliere sig med deres partner, så de er fælles om barnet - også når det handler om barsel.

Samme holdning har sundhedsplejerske Lisbeth Villumsen. Hun mener generelt, at familier skal blive bedre til at forstå, at det ikke kun er kvinder, der får et barn, men forældrene.

- Far og mor kan sagtens dele barslen, siger hun.

Lisbeth Villumsen overordnede råd til nybagte forældre er, at de ikke skal lade sig presse af stress fra karrieren, men blive bedre til at indse, at et lille barn kræver tid og energi.

Fakta: Fire råd om barsel og karriere

- Sørg for at tale med lederne på din arbejdsplads, så de kender dine forventninger og ønsker, når du kommer tilbage fra barsel.

- Undersøg dine rettigheder, hvis du er medlem af en fagforening, eller hvis der foreligger en virksomhedsaftale om barselsorlov.

- Lyt til dig selv og hold barsel i den tid, du føler er rigtig.

- Del barselsorloven mellem mor og far.

Kilder: Professor Anette Borchorst og sundhedsplejerske Lisbeth Villumsen

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx