Af - 07/11-16 15:30; Opdateret: 07/11-16 17:35

Hver 12. er arbejdsnarkomanHver 12. er arbejdsnarkoman

Lytter du ikke til andre, når de opfordrer dig til at skærer ned på arbejdet? Så er du måske arbejdsnarkoman.

storybild

Arbejdsnarkomani minder om alkoholisme, siger erhvervspsykolog. (Billede: Scanpix/iris)

Du tænker konstant på, hvordan du kan frigøre mere tid til at arbejde, og du bliver irriteret, når venner eller familie opfordrer dig til at lægge arbejdet fra dig og holde lidt fri. Måske stikker du endda en løgn og aflyser aftaler med venner for at arbejde videre.

Selv om chefen måske elsker dig for det, er det en meget dårlig idé at lade arbejdet erobre al din tid, da arbejdshungeren kan have samme omkostninger som alkoholmisbrug, for eksempel skilsmisse og dårligt helbred. Sådan lyder det fra erhvervspsykolog Pernille Rasmussen, som har skrevet bogen 'Når arbejdet taget magten'.

Her er det nye værktøj til at bekæmpe stress
Her er det nye værktøj til at bekæmpe stress

Der findes ikke danske undersøgelser af arbejdsnarkomani, men ifølge en norsk undersøgelse blandt 16.426 voksne arbejdstagere er hver 12. decideret afhængig af sit arbejde. Det skriver Djøfbladet.

Pernille Rasmussen fortæller blandt andet om en mand, hun har haft i behandling i sin konsultation. Han havde ligget i sengen i 10 dage med trykken for brystet og galoperende hjerte.

Stress sygemelder ansatte på arbejdspladsernes vagthund
Stress sygemelder ansatte på arbejdspladsernes vagthund

- Efter et par konsultationer kom han så og fortalte, at han havde sagt ja til en forfremmelse - det fortæller bare, hvor svært det kan være at komme ud af arbejdsnarkomani, siger hun til Djøfbladet.

Hun påpeger, at der kan være flere årsager til, at man udvikler arbejdsnarkomani. Arbejdspladsen kan have en kultur, der fremelsker arbejdsnarkomaner, men det kan også være en måde at håndtere tilværelsen på.

Ny forskning: Mobilen krymper denne del af din krop
Ny forskning: Mobilen krymper denne del af din krop

- Andre udvikler arbejdsnarkomanien, fordi de har nogle følelsesmæssige udfordringer, som de har svært ved at tackle. Arbejdet bliver en tilflugt. Det kan simpelthen være nemmere at være på arbejdet, fordi rollerne typisk er klart definerede, og der ikke er så mange følelsesmæssige ting på spil.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

LIGE NU: 11 timer inde i ekstremt...
bt.dk
Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Anders Fogh med hård udmelding: Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx