Af - 16/05-12 15:55; Opdateret: 16/09-13 18:14

Unge djøf’ere får job uden ansøgningUnge djøf’ere får job uden ansøgning

Størstedelen af nyuddannede djøf’ere får deres første job gennem netværk og kontakter, viser undersøgelse. Alligevel trænes ledige ofte kun i at skrive ansøgninger og cv.

storybild

Rune Gjetting fik sit første job på en – i Danmark – utraditionel måde: gennem en konkurrence. (Billede: Lasse Bak Mejlvang)

Kræfterne er bedre brugt på at drikke kaffe og netværke end på at skrive ansøgninger og opdatere cv’et. I hvert fald for unge djøf’ere, der skal have det første job.

Det viser en undersøgelse blandt 725 nyuddannede akademikere i job, som fagforbundet Djøf har foretaget. I den svarer under halvdelen, at det er en annonce med et jobopslag, der har gjort dem opmærksomme på jobbet. For størstedelen er det andre forhold end ansøgninger – for eksempel netværk, studiejob og headhunting – der har været afgørende for at få det første job i hus.

Resultatet kommer ikke bag på chefkonsulent Maria Damm-Henrichsen i rådgivningscentret hos Djøf.
»For langt størstedelen er det en kontakt eller et netværk gennem studenterjob eller praktik, der bliver afgørende. Det har vi længe hørt og set og nu også fået slået fast med undersøgelsen. Heldigvis er ledige også blevet mere opmærksomme på at bruge deres netværk og sprede rygtet om, at de er jobsøgende,« siger Maria Damm-Henrichsen.

Ifølge hende er det dog stadig ansøgninger og cv – og knap så meget de andre vigtige forhold – som fylder i de jobsøgningskurser, som ledige akademikere bliver sendt ud i som aktivering.

Samme opfattelse har formanden for Dansk Magisterforening, Ingrid Stage.
»Vi har lavet undersøgelser blandt vores medlemmer, der viser, at jobsøgningskurserne er rent spild af tid. Der mangler en forståelse for, hvordan arbejdsmarkedet ser ud for akademikere – og hvordan de kommer ud på det. Her er det vigtigt at møde de rigtige mennesker og have netværket i orden, og det tager kurserne langtfra altid udgangspunkt i,« siger formanden.

Firmaet Job Vision er en af de såkaldte anden aktører, som står for mange af jobsøgningskurserne til ledige akademike- re. Men ifølge udviklingschef Morgen Hagen-Sørensen bliver alt krudtet ikke brugt på at skrive ansøgninger og cv.

- Vi slår netop på, at jobsøgning er en disciplin, der kræver mange forskellige tangenter at spille på. Derfor gør vi meget ud af at opdyrke netværk, at få ringet til arbejdsgiveren, eller at frivilligt arbejde for eksempel kan være vejen frem. Der er mange muligheder.

Hvad så hvis de ledige ikke synes, at I ruster dem til at udnytte mulighederne?

- Vi kan selvfølgelig altid forbedre os.«

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Elon Musk om Tesla-problemer: 'Det...
bt.dk
Simon Kjærs ven bad om et godt...
bt.dk
Ekspert undrer sig over...
bt.dk
11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx