09/09-13 07:49

Overset skat kan få boligpriserne til at rasle nedOverset skat kan få boligpriserne til at rasle ned

De fleste skattelettelser falder i år, men grundskyld stiger i mange år. Mange boligejere får ikke flere penge

storybild

(Billede: Mikkel Khan Tariq)

Danskerne kan se frem til skattelettelse, når de modtager lønsedlen for januar. Men det er langtfra alle familier, som får flere penge til forbrug, skriver Politiken mandag.

Titusindvis, der bor i eget hus eller rækkehus, skal nemlig betale mere i boligskat i år og ikke mindst i de følgende år.

Læs også: Danmarks singler presser boligpriser op

Det er navnlig boligejere på Frederiksberg, i København, nabokommunerne og op langs kystbanen, som på den ene side får skattelettelser, men på den anden side kommer til at betale mere for at bo i eget hus.

- Det meste af den skattelettelse, som vi får med skattereformen, falder i år, siger privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank til Politiken.

Læs også: Efter 5 år i fald: Nu stiger boligpriserne

En ganske almindelig familie i et gennemsnitligt parcel- eller rækkehus på Frederiksberg betaler i år knap 40.000 kroner i grundskat – den såkaldte grundskyld. Det er næsten 3000 kroner mere end sidste år.

Fra 2014 og de kommende 13 år vil grundskylden stige med yderligere godt 60.000 kroner, så en gennemsnitlig Frederiksberg-familie med egen bolig vil betale lidt mere end 100.000 kroner i grundskyld om året, viser beregninger fra Danske Bank for Politiken.

Læs også: Bor du her i Danmark kan du næppe få et boliglån

- To tredjedele af skattelettelsen kommer i år, men grundskylden bliver ved med at stige i de kommende fire, fem, seks og helt op til 13 år. Det bør man absolut også tænke på, hvis man skal ud at købe hus, siger Las Olsen.

Der er skattelettelser til alle, der er i arbejde. Det såkaldte jobfradrag stiger, hvilket giver de fleste i beskæftigelse en skattelettelse på cirka 2500 kroner om året. Betaler man også topskat, kommer der en yderligere lettelse på op til 4665 kroner om året.

En familie med to i job får altså en skattelettelse på mellem 5000 og 14.330 kroner i 2013.

- Så stor en stigning i den gennemsnitlige grundskyldsbetaling er der ikke i nogen kommune i 2013, så næsten alle i arbejde vil opleve at betale mindre i skat i år, siger Las Olsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mascha om forholdet til sin nye...
bt.dk
Christiania lukker Pusher Street: 'Vi...
bt.dk
Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Skuespiller delte billede efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx