03/04-14 13:03

Bankansatte får anonym sladretjenesteBankansatte får anonym sladretjeneste

Finanstilsynet indfører en anonym sladretjeneste for alle ansatte i den finansielle sektor - det er et EU-krav

storybild

(Billede: Polfoto/Arkivbillede)

Fremover kan der blive fløjtet højlydt som at varsel om, at der enten er mistanke om eller konkret foregår noget ulovligt i landets banker og andre finansielle virksomheder.

Alle ansatte i den finansielle sektor kan nu sladre til finanssektorens vagthund, Finanstilsynet. Tilsynet har indført en såkaldt whistleblower-ordning, der er en særlig anonym tjeneste.

- Den nye tjeneste tilbyder medarbejderne i den finansielle sektor bedre mulighed for at give os et anonymt tip om uregelmæssigheder hos deres arbejdsgivere.

Storbank raser over at få adresse på homoplads
Storbank raser over at få adresse på homoplads

- Vi håber, at tjenesten kan bidrage til, at Finanstilsynet på et tidligt tidspunkt får mulighed for at gribe ind over for lovovertrædelser, siger kontorchef Annette Bjaaland Andersen fra Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

Ordningen er en udløber af den globale finanskrise, der satte sine dybe spor. Politisk er der strammet op på den finansielle sektor og tilsynsmyndighederne.

Banker ribber de fattige kunder: Sådan gør de
Banker ribber de fattige kunder: Sådan gør de

Med det nye initiativ lever Finanstilsynet således op til et EU-direktiv, der gør den såkaldte whistleblower-ordning obligatorisk i alle pengeinstitutter og finansielle virksomheder.

SE TABEL: Sådan slipper du for bankernes gebyrer
SE TABEL: Sådan slipper du for bankernes gebyrer

Hos Finanstilsynet kan ansatte i den finansielle sektor gå direkte ind på tjenesten fra forsiden af Finanstilsynets hjemmeside. Via en sikker kommunikationslinje kan de herefter sende oplysninger og eventuelt også dokumenter om sagen.

- Whistleblowere kan selv vælge, om de vil være anonyme over for os eller oplyse deres identitet ved en henvendelse. Hvis de vælger at stå frem, beskytter lovgivningen mod, at deres navn kan blive videregivet til arbejdsgiveren.

- Kommer det til en retssag, kan anklagemyndigheden dog vælge at indkalde en whistleblower som vidne, oplyser Annette Bjaaland Andersen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sønderjyske-profil efter...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx