Af - 18/08-15 06:24; Opdateret: 18/08-15 10:56

De fleste andelsforeninger tillader ikke udlejning gennem AirbnbDe fleste andelsforeninger tillader ikke udlejning gennem Airbnb

Mange danskere lejer deres andelsbolig ud gennem Airbnb ulovligt - og uden at vide, at de overtræder reglerne. De kan risikere at blive smidt ud.

Bildstrecke im Grossformat »

Her kan du læse om Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF)'s erfaringer med Airbnb-problematikken. Kilde: Mette Dyregaard, der er juridisk konsulent fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

Er du en af de mange danskere, der har tjent lidt ekstra i ferien ved at leje din lejlighed ud?

Så er der risiko for, at du har været på kant med loven. I hvert fald, hvis du har lejet din andelsbolig ud gennem Airbnb.

Cirka 70 procent af alle danske andelsforeninger følger standardvedtægterne fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), og i dem er der to forhold, der dels forhindrer og besværliggør, at du lejer din lejlighed ud:

Forældrekøb af lejligheder sætter rekord
Forældrekøb af lejligheder sætter rekord

Vi har mange bestyrelser, der henover sommeren henvender sig til os om Airbnb-spørgsmål. Vedtægterne siger, at hver gang du lejer ud, skal du søge om godkendelse hos bestyrelsen i din andelsbolig. Hvis du kun lejer ud i mindre perioder af gangen, så ligner det hoteldrift, og det betragtes som erhverv, og det må man ikke.
Det siger Mette Dyregaard, der er juridisk konsulent fra ABF.

Der er rigtig mange andelshavere, som vælger at ignorere vedtægterne, eller som ikke er klar over, at de overtræder vedtægterne, fortæller Mette Dyregaard.

Rekordstor boligmangel sender unge i skure og telte
Rekordstor boligmangel sender unge i skure og telte

Karen Melchior bor alene i en tre-værelseslejlighed i sin andelsforening på Vesterbro, og måtte ikke leje ud gennem Airbnb for bestyrelsen.

- Det er irriterende. Jeg går jo glip af noget fleksibilitet og indtægt. Det vil også betyde, at der vil være en masse uudnyttede kvadratmeter rundt omkring i byen, siger Karen Melchior.

Karen Melchior er ikke den eneste, der får afslag om leje via Airbnb fra bestyrelsen i en andelsforening. I Andelsforeningen A/B Griffenfeldsgade 37-39 er de også stødt på problematikken:

- Vi har haft en del forespørgsler fra beboere, som gerne vil leje ud, men ingen af dem er gået videre med det, da vores forenings vedtægter kræver, at alle lejere bliver godkendt på forhånd. Leje gennem Airbnb går typisk så hurtigt, at det tidsmæssigt ikke kan lade sig gøre, siger Kirsten Banke Nielsen på vegne af bestyrelsen for A/B Griffenfeldsgade 37-39.

Studerende slås for boliger: Skurvogne revet væk på en time
Studerende slås for boliger: Skurvogne revet væk på en time

Papirarbejdet forud for eksempelvis en udlejning gennem Airbnb er præcis det samme som for en fremlejning i et år. Arbejdsbyrden vil dermed være stor, og desuden skal beboerne også medregne behandlingstiden fra bestyrelsen.

En hurtig søgning på Airbnb viser dog, at flere lejligheder i A/B Griffenfeldsgade 37-39 lejer ud gennem Airbnb.

Så stor er prisforskellen på en lejlighed i disse 10 storbyer: Har du råd?
Så stor er prisforskellen på en lejlighed i disse 10 storbyer: Har du råd?

Personligt har jeg det stramt med at vide, at der foregår ulovligheder. I vores forening vil vi gerne vide, hvem der bor her, og vi er ikke interesseret i Airbnb-lejere, for de har ikke et naturligt ønske om at passe på foreningens fællesting.
Det siger Kirsten Banke Nielsen.

Hvis du som mange andelshavere lejer ud til Airbnb uden en lejekontrakt, kan det i værste fald føre til, at du bliver ekskluderet fra foreningen, fordi det kan karakteriseres som ulovlig brug af boligen.

Studiestart: København ribber din SU
Studiestart: København ribber din SU

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx