Af - 02/06-16 15:29

Snart slut med lovlige kopi-møbler fra EnglandSnart slut med lovlige kopi-møbler fra England

Fra den 28. juli år er det slut med at købe billige kopier af danske møbelklassikere som Ægget og Svanen hjem fra England.

storybild

Arne Jacobsens Ægget er en af de mange, danske møbelklassikere, som bliver solgt som billige kopier i England - helt lovligt. Men fra den 28. juli er det slut til stor glæde for blandt andre den danske møbelproducent Onecollection i Ringkøbing, som har eneret på produktionen af Finn Juhl-klassikerne som for eksempel Poeten-sofaen. (Billede: PR-foto, Republic of Fritz Hansen)

Lidt endnu kan man helt lovligt købe en kopi af Arne Jacobsens Ægget i brunt læder for 17.518 kroner over nettet i England, mens man man skal lægge 94.808 kroner for originalen hos møbelforretningen Brdr. Friis Møbler herhjemme.

Men om mindre end to måneder er det slut med at købe billige kopier af møbelklassikere som Arne Jacobsens Ægget, Wegners Ox-chair eller Finn Juhls Poeten-sofa i England. Den britiske regering har nemlig besluttet at indføre stort set samme beskyttelse af originale designs som Danmark og de fleste andre lande i EU, og den 28. juli træder de nye strammere regler i kraft.

Kunsthåndværker: Netto krænker min ophavsret
Kunsthåndværker: Netto krænker min ophavsret

Det glæder mildest talt Henrik Sørensen, medejer af møbelproducenten Onecollection i Ringkøbing, som i år 2000 købte rettighederne til at producere Finn Juhls møbelklassikere fra 1940’ern og 1950’erne.

- Vores kunder er måske de skrappeste kritikere af de billige kopier, som ofte produceres i Kina og så sælges i England. De føler sig krænkede og gør os opmærksom på de her hjemmesider, som sælger kopierne. Vi har længe arbejdet på at få det stoppet, og det er meget glædeligt, at det nu sker, siger han og tilføjer, at det med al sandsynlighed vil føre til øget salg af den ægte varer.

Er du interesseret i forbrug, privatøkonomi og iværksætteri, og vil du opdateres med historier om disse emner, så like MX PENGE her

Han pointerer, at man med købet af originalerne får en håndværksmæssig kvalitet, som holder et helt liv og mere til.

- Det skal være en fornøjelse at eje sådan et produkt, og det skal kunne handles videre brugt om mange, mange år.

I Danmark betyder ophavsretloven, at et originalt design er beskyttet mod kopiering i 70 år efter designerens død. For eksempel kan Ægget og andre af Arne Jacobsens møbelklassikere først kopieres lovligt i 2041, da han døde i 1971.

Hver anden dansker har købt kopivarer
Hver anden dansker har købt kopivarer

I England har reglerne været markant mere lempelige, da det indtil lovændringen var tilladt at kopiere beskyttede designs, allerede 25 år efter de kom på markedet.

Det britiske firma Voga Ltd, som sælger en lang række kopier af danske møbelklassikere, er ikke tilfreds med opstramningen af lovgivningen.

Statsadvokat beslaglægger 423 fuskende hjemmesider
Statsadvokat beslaglægger 423 fuskende hjemmesider

- Mange af originaldesignerne ønskede jo faktisk at gøre deres møbler til folkeeje. Men med afgørelsen blokerer man den frie konkurrence, og giver dermed originalproducenterne frit spil til at fastholde deres skyhøje priser. Det er simpelthen ikke rimeligt, siger presseansvarlig hos Voga Daniel Smith.

Det er ulovligt at videresælge kopimøbler i Danmark, for eksempel på dba.dk - også selv om de er købt lovligt i England før den 28. juli i år.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx