Af - 07/06-16 07:46

Flere unge må nøjes med midlertidige jobFlere unge må nøjes med midlertidige job

Andelen af unge i midlertidige job stiger, viser nye tal. Mange må vente til sent i livet med at få børn og købe bolig.

storybild

- Det er en kedelig måde for unge at starte arbejdslivet på, når man skal hutle sig igennem fra småjob til småjob, siger Simon Tøgern, der er formand for HK/Privat til Ugebrevet A4. (Billede: ida Marie Odgaard)

Stadig flere unge må starte deres karriere med at springe rundt mellem løse ansættelser som vikar, projektansat eller på tidsbegrænsede kontrakter.

Det skriver Ugebrevet A4.

I 2008 var der rundt regnet 58.000 personer mellem 25 og 34 år, som var midlertidigt ansat. I 2015 var antallet steget til 64.000. Det svarer til, at 13 procent af de unge ansatte nu har et midlertidigt job. Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Interesserer du dig for arbejdsmarkedet og jobmuligheder, og vil du opdateres med artikler om emnerne? Så like MX Penge på Facebook.

For mange unge er det træls at gå fra den ene ansættelse i kort tid til den anden. Det mener Simon Tøgern. Han er formand for HK/Privat, der blandt andre har en del vikarer som medlemmer.

- Det er en kedelig måde for unge at starte arbejdslivet på, når man skal hutle sig igennem fra småjob til småjob, siger Simon Tøgern til Ugebrevet A4.

26-årige Maria vægtede arbejdsmiljø højere end løn, da hun søgte job
26-årige Maria vægtede arbejdsmiljø højere end løn, da hun søgte job

Det har i nogle tilfælde alvorlige konsekvenser at være løst ansat ung over en længere periode. Det fortæller Camilla Gregersen, som er formand for Dansk Magisterforening.

- Unge løst ansatte fortæller os, at de har fravalgt at få børn eller købe bolig, fordi deres økonomiske situation er alt for usikker. Det er faktisk nogle ret store livsbeslutninger, de ikke kan tage, siger Camilla Gregersen til Ugebrevet A4.

Unge magistre arbejder eksempelvis som adjunkter med undervisning og forskning inden for naturvidenskab eller humanistiske fag på universiteterne.

På universiteterne er det ikke ualmindeligt, at man er over 40 år, før man får en fast stilling som lektor. Det er lang tid at vente, hvis du gerne vil have børn.
Det fortæller Camilla Gregersen til Ugebrevet A4.

Jagten på studiejob presser nye studerende
Jagten på studiejob presser nye studerende

Cheføkonom Erik Bjørsted i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at den økonomiske krise især ramte de unge nyuddannede. Sammenlignet med andre lande i EU er andelen af tidsbegrænsede ansatte dog stadig forholdsvis lille i Danmark. I EU er 14 procent af de ansatte ifølge analysen fra AE midlertidigt ansat. I Danmark er den tilsvarende andel 9 procent, og blandt danskerne som helhed er andelen af løst ansatte svagt faldende.

- Man kan håbe på, at kurven for de unge knækker, siger Erik Bjørsted til Ugebrevet A4.

- Men modsat er der nok mange arbejdsgivere, som har fået øjnene op for, at midlertidige job er noget, man kan overveje ved alle ansættelser, siger han til Ugebrevet A4.


LÆS OGSÅ: TV: Sabine sagde sit studiejob op for at smøre mad til byens hjemløse

LÆS OGSÅ: Noget for dig? Dette lumre studiejob kan blive dit

LÆS OGSÅ: Børn fra velhavende familier gennemfører oftest uddannelse

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx