Af Ritzau - 15/08-16 14:59

Anklager om muligt kursfup i Parken: Motiv ikke afgørendeAnklager om muligt kursfup i Parken: Motiv ikke afgørende

Mandag er første retsdag i ankesag om kursmanipulation i Parken, hvor anklageren har ordet.

storybild

Chefanklager Jan Henrik Hansen indledte mandag ankesagen om kursmanipulation med Parken-aktier i Østre Landsret. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Liselotte Sabroe)

Det er anklagemyndigheden, der mandag kridter banen op til det fortsatte retsopgør i sagen om kursmanipulation med aktier i Parken.

På første retsmøde i ankesagen forelægger senioranklager Jan Henrik Hansen sagen fra sit bord - herunder for lovgrundlaget for kursmanipulation.

Han lægger vægt på, at kursmanipulation er ulovlig. Uanset om kursen på en aktie stiger, eller om man med opkøb forsøger at holde hånden under en faldende kurs, og uanset om man får en gevinst ud af det eller ej.

- Som oftest ser man, at motivationen er den økonomiske gevinst. Men det er irrelevant i forhold til, om det er kursmanipulation, siger Jan Henrik Hansen. Han understreger, at det er den kursmanipulerende adfærd, der er ulovlig, frem for motivet for handlingen.

Tidligere formand i Parken Flemming Østergaard - bedre kendt som Don Ø - blev idømt fire måneders fængsel i byretten, mens tidligere Parken-direktør Jørgen Glistrup blev idømt seks måneders fængsel.

Men ifølge byretten var deres personlige gevinst af den ulovlige adfærd begrænset.

Mens anklagemyndigheden havde krævet samlet 17,7 millioner kroner i gevinst fra aktieoptioner konfiskeret fra de to, vurderede byretten, at de to kunne beholde millionerne. Jørgen Glistrup måtte dog slippe 20.000 kroner.

De tiltalte nægter sig skyldige og har anket sagen med påstand om frifindelse, mens anklagemyndigheden har anket for at få straffen skærpet. Og det er også budskabet fra parterne i landsretten.

Over de næste 25 retsdage vil forklaringer fra byretten blive læst op, hvorefter forsvarere og anklager har mulighed for at stille supplerende spørgsmål, hvis der er behov for det.

Både 72-årige Flemming Østergaard og 59-årige Jørgen Glistrup er til stede i retslokalet mandag, hvor de begge læser koncentreret med i dokumenterne under anklagemyndighedens omfattende forelæggelse og oplæsning af tiltalen.

Flemming Østergaard vil dog formentlig ikke være til stede under alle retsmøderne, fortæller forsvarer Sysette Vinding Kruse, da han skal passe sine forretninger.

Sidste retsmøde i ankesagen finder sted ugen før jul. Dommen vil derfor formentlig blive afsagt på et endnu ukendt tidspunkt i det nye år.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx