Af Ritzau - 27/04-17 09:11

Energibranchen råber på mere offentlig forskningEnergibranchen råber på mere offentlig forskning

En vision om at fordoble eksport af energiteknologi til 140 milliarder i fare, mener DI. Der forskes for lidt.

storybild

Både det offentlige og private virksomheder skal investere langt mere i energiteknologi, hvis Danmark skal bevare sin førerposition med en årlig eksport på 71 milliarder kroner, mener DI. Her præsenterer Dong Energys elnetselskab, Radius Elnet, og ABB det første store elnet-batteri, som blev sat i drift den 1. marts 2017 i et P-hus i Nordhavn. (Billede: Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen)

I et guldrandet væksteventyr er Danmark i løbet af en kort årrække nået op på at eksportere energiteknologi for over 70 milliarder kroner årligt.

Men de investeringer, der skal fastholde eksporten og få den til at vokse, udebliver.

Hverken stat eller virksomheder investerer nok i forskning og nyudvikling på energiområdet.

Sådan lyder det fra Troels Ranis, der er branchedirektør i Dansk Industri (DI).

- De offentlige bevillinger til energiforskning og udviklingsprojekter er faldet markant.

- Og når vi kigger på private investeringer i venture- og vækstkapital på energiområdet, falder de også i Danmark - men ikke i andre EU-lande. Det bekymrer mig, siger Troels Ranis.

Han peger på, at der med klimaaftalen fra Paris i 2015 skal investeres massivt i vedvarende energi over hele verden de næste årtier.

- Danmark har i dag en velkendt førerposition. Vi eksporterer for 71 milliarder kroner i energiteknologi, og vi har sammen med regeringen en ambition om at fordoble det til 140 milliarder kroner i 2030.

- Men hvis vi skal realisere den vision, bliver vi nødt til at investere i den styrkeposition, vi har allerede, siger Troels Ranis.

I 2010-2012 blev der brugt over en milliard offentlige kroner om året på energiforskning. I 2015 var beløbet faldet til 800 millioner, men Venstre-regeringen har næsten halveret støtten til nu godt det halve.

I 2020 skal beløbet op på 580 millioner.

- Det ser dystert og problematisk ud, og det er ikke et holdbart grundlag for at fastholde vores førerposition.

- Vi skal tænke i systembaserede, fleksible og intelligente løsninger. Der er også mange muligheder i bioenergiteknologi og i fjernvarme og fjernkøling, siger branchedirektøren.

For at presse regeringen og råde delvis bod på efterslæbet lancerer DI torsdag udspillet Mission Innovation DK.

Det skal øge energiindustriens investeringer i forskning og nytænkning.

Blandt virksomheder, der har tilsluttet sig og lover at bruge mere på forskning, er: ABB, Cowi, Danfoss, Dong Energy, Kalundborg Forsyning, Rambøll, Siemens og Vestas.

Claus Madsen, direktør i ABB, som fremstiller produkter til elektrificering, elnet og industriel automation, er enig i behovet for flere forskningspenge.

- Der er nye teknologier, der skal opfindes og udvikles et sted i verden - og så er det vel sjovere, at det sker i Danmark frem for i et andet land, siger Claus Madsen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Folk gør tykt grin med Fakta efter...
bt.dk
Bank går konkurs
bt.dk
Medie: Hooligans planlægger VM-angreb
bt.dk
Jonas blev indlagt i et...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx