28/03-14 06:40

Whistleblower afslører ulovlige forhold i SkatWhistleblower afslører ulovlige forhold i Skat

En tidligere medarbejder hos Skat sladrer i et 17 sider langt notat.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Overlagte brud på grundlæggende regler og manglende vilje til at overholde helt almindelige retsgrundsætninger.

Sådan beskriver en tidligere ansat i Skat Roskilde i dag i Ekstra Bladet forholdene i det ene af de i alt fire skattecentre, hvis fornemmeste opgave ellers er at sikre, at alle danske boligejere betaler de korrekte ejendomsskatter. Hverken mere eller mindre.

Skattechefer får millionbonusser trods skandaler
Skattechefer får millionbonusser trods skandaler

Men sådan forholder det sig på ingen måde, hvis man skal tro en opsigtsvækkende 17 sider lang redegørelse, som whistlebloweren har sendt til Rigsrevisionen og til Folketingets Ombudsmand.

– Det er mit indtryk, at det hele er tilrettelagt, så afgørelserne er mest muligt til fordel for Skat og mindst muligt til fordel for borgerne, siger whistlebloweren, der er uddannet jurist.

Som eksempel nævner han, at Skat i Roskilde til dato kun har sendt fire ud af 3000 sager til fornyet behandling i det såkaldte GLEG-projekt , hvor

Usikkerhed om håndværkerfradragets fremtid
Usikkerhed om håndværkerfradragets fremtid

Kammeradvokaten har pålagt Skat at gennemgå omkring 30.000 gamle sager på grund af, at Skats sagsbehandling i første omgang var ’ulovlig og ansvarspådragende’.

Det vil sige, at skatteborgerne har fået afslag i de resterende 2996 behandlede sager, svarende til 99,9 procent.
Både Rigsrevisionen og Folketingets Ombudsmand er bekendt med Whistleblowerens identitet, men han ønsker ikke sit navn frem i offentligheden.

Ekstra Bladet har forelagt redegørelsen for flere skatte- og forvaltningsretseksperter. Og de er rystede.

Med disse billeder slipper han for at betale for meget i skat
Med disse billeder slipper han for at betale for meget i skat

– Hvis det bare er tilnærmelsesvis rigtigt, så er det jo gruopvækkende, siger Torben Bagge, ekstern lektor i skatteret og offentlig ret på Aarhus Universitet

I redegørelsen beskriver whistlebloweren bl.a., hvordan medarbejderne er instrueret til, at de altid skal vælge det resultat, der er til størst ugunst for borgeren, når de sammenligner borgerens og Skats beregninger.

Trods stor utilfredshed med instruksen blandt sagsbehandlerne har afdelingslederen gentagne gange afvist at ændre den.

– Der er ingen saglig begrundelse for, at tallene altid og uden undtagelse skal udlægges i borgerens disfavør. Der er ikke tale om konkrete og individuelle vurderinger, men derimod et usagligt og ulovligt hensyn, som borgerne på ingen måde kan gennemskue og som heller ikke fremgår af agterskrivelserne, siger den nu fratrådte jurist.

Tak, SKAT! Så er der bonus-ferier til danskerne
Tak, SKAT! Så er der bonus-ferier til danskerne

Han beskriver i alt 11 forskellige punkter, som enten er kritisable eller direkte ulovlige.

Det gælder f.eks. en instruks om, at sagsbehandlerne ikke må ikke må ringe ud eller på andre måder indhente supplerende oplysninger til brug for sagsbehandlingen.

– Det er helt sort, hvis de ikke indhenter supplerende oplysninger. Det er jo hamrende ulovligt, siger Christian Gommesen, ekspert i ejendomsvurdering og chefjurist i Rafn & Søn.
I Skat afviser man alle beskyldninger.

– Skat kan ikke genkende indholdet i og tager afstand fra de beskyldninger, en tidligere ansat ved Skats ejendomsvurdering kommer med på hjemmesider, YouTube og via egne skriftlige dokumenter, skriver Jonatan Schloss, kundeservicedirektør i Skat, i en mail til Ekstra Bladet.

LÆS OGSÅ: Din nabo kan have meldt dig anonymt til Skat

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx